Farbror grå

Kvällsluften var behagligt ljummen när jag skyndade till bilen, hemma väntade middag, vin och trevligt sällskap. Trött i kroppen efter lektionen i kizomba och med tankarna förstrött vandrandes svängde jag vänster efter Feira Poular, passerade tågstationen och med Maputo Shopping på min vänstra sida valde jag för ovanlighetens skull gatan som löper mellan Hotel Vip och Fiskeministeriet. Där tog det stopp.

Konturerna i backspegeln som visade grå kostymer tycktes anta skarpare former precis vid hölstren där vapnen vilade. Farbror grå gjorde mig i vanlig ordning lite illa till mods.

”Boa boite, vet du om att man inte får svänga vänster där?”, frågade ett bistert ansikte.

”Hmm, uppenbarligen inte, eftersom jag gjorde det. Ledsen”, svarade jag uppriktigt.

”Ok, det blir 2000 meticais i böter”, replikerar Mr Stoneface.

Efter ytterligare utfrågning om för situationen fullkomligt irrelevanta saker föreslog en av dem att vi ska åka till polisstationen. Denna typ av polis har inte befogenhet att utdela böter på plats nämligen, det får endast trafikpolisen göra.

”Ok, jag förstår, låt oss åka och få det överstökat”, svarade jag.

De drar sig snabbt åt sidan, skakar på huvudet och tittar bistert på mig igen. De ber mig upprepa viljan att åka till stationen, harklar sig och frågar om jag inte föredrar att ge dem pengar till en ”kall läsk” istället. När jag avvisar korruptionsinviten blir de konfusa och ber mig att åka hem istället. ”För den här gången”.

Yeah right.

 

 

Recent Posts