Dando och Fundo

Jag fick huka mig genom regnbyarna som bokstavligen piskade mot huden när jag skyndade över gatan för att nå skydd inne i bageriet. Cats and dogs var en underdrift. Utanför fönstret som immat igen av människor tagna i gisslan av stormen exploderade regnet i okontrollerade byar och tvingade bilarna krypa fram under en mörkgrå himmel utan hopp.

Söndag morgon, nybakat bröd och ”Dando”…

Med vindbyar på upp till 120 kilometer i timmen och nederbörd på över 200 millimeter drog ”Dando”, den första tropiska stormen som drabbat södra Moçambique sedan 1984, fram förra veckan. Många drog oroliga paralleller till katastrofen för tolv år sedan då 700 människor dog och en halv miljon fördrevs i de värsta översvämningarna i landets historia.

Den här gången sammanfattas lyckligtvis antalet dödsfall i låga tal och med tanke på de enorma naturkrafter som frigjordes så är 5000 hemlösa familjer, översvämmade skolor, jordbruksmark under vatten, döda boskap och förlorade skördar en positiv sammanfattning trots allt.

Nu pågår återuppbyggnaden. Hundratals skolor, broar och vårdcentraler som skadades svårt eller helt spolades bort måste återställas. På flera håll längs landets främsta motorväg, EN1 som sträcker sig mer än 2500 kilometer genom skiftande landskap, arbetar grävmaskiner likt flitiga myror med att frakta bort stenblock kring den gigantiska krater som öppnat sig på grund av de kraftiga skyfallen. Landet är i skrivande stund delat i två.

Regeringen förser provisoriska skydd och mat till de drabbade, samtidigt som de varnar dem i utsatta områden att överge sina hem och söka säkerhet någon annanstans.

Business as usual alltså, men lagom när ”Dando” passerat varnade meterologiska institutet för cyklonen ”Fundo” som i sin framfart uppnådde vindbyar på 200 km i timmen.

En olycka kommer sällan ensam.

 

Recent Posts