Chapa till skolan

I tisdags åkte jag med Telma och två killar från UNDE, Quechella och Salimo ut till skolorna för ett första besök. Innan vi kom till skolorna stannade vi till på Direcção da Educação da Cidade för att få underskrifter på dokument och så vidare. Vi hade tur, för den ansvarige skulle precis gå på semester, han var bara där för att fixa med några papper. Efter stämplar och underskrifter begav vi oss ut mot flygplatsen, till den första skolan. Mitt första intryck av skolan var att den var väldigt stor – många elever och många byggnader. Vi fick prata med rektorn där, som stämplade och skrev under några papper för att vi idag skulle åka tillbaka till skolan och prata med studierektorn. Därefter fortsatte vi ut mot den andra skolan, som ligger lite längre bort. Rektorn var inte där, men vi fick i alla fall lämna dokumenten. Även den skolan var väldigt stor.

Idag var jag på UNDE klockan tio, för att möta Quechella som tog med mig ut på chapa-färder till skolorna. När vi kom till den första skolan var alla lärare och även studierektorn på möte, så vi gick och tittade lite på skolan och pratade med elever som ingår i något slags núcleus som ska hjälpa mig med elever att intervjua. Till slut fick vi i alla fall prata med studierektorn, och han verkade positiv. Vi pratade med núcleus igen, tittade på rummet där jag ska få genomföra mina intervjuer, och dessutom sa han att det går jättebra att jag är med på några lektioner om jag vill. Av vad jag har sett än så länge så är skolan som sagt var stor, klassrummen stora, och många elever överallt. Vad jag förstår så går eleverna antingen i skolan på förmiddagen, eftermiddagen eller kvällen – och det finns en studierektor för förmiddagen och eftermiddagen, och en för kvälls-eleverna. När jag har vant mig vid chapa-åkandet och har varit där några gånger ska jag ta med mig kameran och visa er. Ska även se till att ta en bild på utsikten från balkongen här – när det är ljust.

Därefter tog vi två chapas för att komma till den andra skolan. Den här gången var rektorn där, men inte dokumenten vi hade lämnat. Han sa i alla fall att han hade sett dokumenten, och att det går bra, men imorgon måste vi åka och fixa det där. Nu tjuter det här nere, pratade precis med Hortensia som arbetar här, och hon sa att det var polisbilar. Jag trodde det var presidenten, för i tisdags när jag fikade med Tahia kom det först två motorcyklar, sen två till, sen en som såg ut som om han skulle svänga av – men han stannade i gathörnet. Slutligen kom det några svarta bilar, och i någon av dem satt presidenten. Väldigt intressant, och ovanligt för en svensk att se.

Nesim

Recent Posts