Bumpy road

Resan är fruktansvärd. Hur mindful jag än försökte vara, omfamna tillvaron och acceptera situationen i dess manifesterade tillstånd, så var det omöjligt att inte fälla några gnälliga kommentarer fem timmar in i äventyret. ”Kommer vi fram utan whiplash och tre brutna revben är vi lyckligt lottade.” Och så vidare.

Att ta sig från staden Lichinga, belägen på gränsen till Malawi cirka två timmars flygresa från Maputo, vidare till Cuamba kräver tio timmars bilfärd på en jordväg som vissa sträckor får en tvättbräda att verka slät. Som en terracottafärgad livslinje skär den genom vegetation bestående av tusen gröna nyanser, på båda sidor är vägen omfamnad av obeskrivligt vacker natur med minimala tecken på mänsklig aktivitet. Ett kuperat landskap med grönskande dalar som övergår i vidsträckta slätter, banan- och tobaksplantager breder ut sig vid foten av massiva berg vars toppar med jämna mellanrum kapas av tät dimma.

I provinsen Niassa i norra Mocambique är bristen på infrastruktur en utmaning och slirig gyttja gör trafiken i stort sett obefintlig. Under vår resa kunde jag räkna antalet mötande fordon på två händer. En passerande jeep innebär därför ett avbrott i vardagen centrerad runt de välorganiserade lerhyddorna med vasstak. Barnen rusar under glada rop ut längs vägkanten och vinkar, kastar småsten eller dansar spontant för att fånga uppmärksamhet.

Oavsett hur fysiskt påfrestande den skumpiga och långa resan under utmanande förhållanden är, så känner jag tacksamhet över att få göra den. Närmare en tidsresa kommer jag aldrig. Från Maputos belysta gator med namn efter internationella socialister, utbud av butiker och restauranger med influenser från väst och öst, till en traditionell miljö där vidskepelsen alltid är närvarande och mörkrets inbrott innebär stearinljus. Från cementdjungelns kaotiska kontext till en organisk plats där livet kretsar kring småskaligt jordbruk utan de bekvämligheter som vi så ofta tar för givet.

Här i Niassa arbetar några av Afrikagruppernas partnerorganisationer med knappa resurser för att stärka människor rättigheter, öka jämställdheten, minska spridningen av aids och förbättra de ekologiska teknikerna inom jordbruket för stärkt livsmedelssäkerhet genom ökad avkastning.

 

Recent Posts