Bönder visar upp sina ekologiska grödor på Moçambiques största handelsmässa.

UNAC- Organic beetroot stock photo

 

Moçambiques årliga handelsmässa (FACIM) har under veckan lockat såväl handelsmän och privatpersoner från hela världen att utforska handelsmöjligheter och nya investeringar i landet. 2700 utställare (varav 2000 från Moçambique) har under veckan visat upp allt från helikoptrar och industriverktyg till hantverk och matvaror. Förutom storskaliga företag har även Afrikagruppernas partnerorganisation, jordbruksrörelsen UNAC, deltagit. UNAC , som har ställt ut grödor från småskaliga jordbruk, vill visa en gång för alla att denna sorts jordbruk både är hållbart och lönsamt för landets ekonomi.

UNAC FACIM I deras stånd ställer de ut alla möjliga sorters grönsaker såsom rödbetor, lök, potatis, sallad, blomkål och mycket mer. Allt producerat med naturliga gödningsmedel och utan kemikalier. Mohammed Obulialia från das Cooperativas Agrícolas de Marracuene berättar, ”Det här är inte bara en utställning, grödorna som visas kommer direkt från våra börnders fält. Även utan stöd, och marginaliserade som vi är, har vi fortfarande kapacitet att producera bra grödor och bibehålla vårt jordbruk.”

UNAC- Rebecka Avelino Mabui

Rebecca Mabui med Afrikagruppernas medarbetare Sylvia Masoka

Rebecca Mabui, bonde från Maniça-distriktet poängterar ” För oss Moçambikiska bönder handlar det om att öka medvetandet om vår egen potential för att öka vår produktionskapacitet. Detta är också en möjlighet för oss att dela erfarenheter med bönder från andra provinser och från andra länder.” Pedro Jorge Livinga från Marracuene talar om vikten av UNACs deltagande i FACIM. Enligt honom är det inte bara ett sätt att påvisa det traditionella jordbrukets kvalitet utan också ett sätt att försvara bönders intresse i en marknad som långsamt blir mer och mer fientligt inställt mot småskaligt jordbruk.

Moçambiques president Armando Guebuza besökte under veckan UNACs stånd på FACIM tillsammans med Maria Vicente, administratör för Marracuene-distriktet. Presidenten erhöll en korg med lokalt odlade grönsaker och Maria Vicente blev överaskad när hon fick veta att grönsakerna odlats i hennes distrikt. Rebecca Mabui förklarar, ”det finns inget stöd för denna sortens produkter på den lokala marknaden. På grund av detta är det väldigt svårt för oss att sälja dem.” Maria Vicente lovade att skicka ut tekniker för att studera marknadsmöjligheter för böndernas ekologiskt odlade produkter.

Rickard Strandberg, Maputo

Sofie Sjöstrand, Maputo

Recommended Posts