Bilprovning, färjor & bussar, samt bankvinster

Från och med i februari är bilprovning obligatorisk i Maputo. Kontrollen kostar knappt 200 kronor för lätta fordon. Fordonsägare i Maputo har sex månader på sig att åka till bilprovningen, efter den perioden har polisen rätt att beslagta bilar som inte kontrollerats.

Passagerarfärjan mellan Matola och Maputo som invigdes i början av året tvingas att sänka priserna för att locka kunder. Tanken var att pendlare skulle föredra att åka båt till jobbet istället för att ta bilen eller åka chapa. Ett snabbare och dessutom miljövänligare alternativ. Fast 60 meticais om dagen är tre gånger så mycket som det kostar att åka till och från jobbet med chapa. Därför har färjorna mest stått stilla i hamnen istället för tolv turer om dagen som var tanken. Biljettpriset sänks inom kort till 15 meticais enkel resa.
En annan miljövänlig åtgärd från kommunens sida som misslyckats är de fem naturgasdrivna bussar som importerades från Kina i förfjol. Alla fem bussar är numera ur drift, dels på grund av att det saknas utbildad personal för underhåll av gasmotorerna och dels för att bussarna inte varit tillräckligt tåliga för de moçambikiska vägarna.

Bankerna fortsätter att tjäna pengar i Moçambique. Under 2008 gjorde de kommersiella bankerna en nettovinst på upp emot en miljard kronor. Det var en ökning på 17 procent från 2007.

Recent Posts