Agro-ekologi och Kollektivjordbruk i Namaacha

IMG_1471UNAC (União Nacional de Camoneses), bonderörelse i Moçambique, har under de senaste åren jobbat hårt för agroekologiskt jordbruk, skapat program för att bevara inhemska frön, och skydda den lokala matproduktionen. Syftet är att säkerställa matsuveränitet på lokal och nationell nivå samtidigt som bönderna försvarar och förstärker sina rättigheter och tillåts spela en aktiv roll i Moçambiques utveckling.

Genom olika utbytesprogram med andra medlemmar från La Via Campesina, som Zimbabwe Organic Smallholder Farmers Forum (ZIMSOFF) och Movimento dos Pequenos Agricultores (MPA) från Brasilien, har moçambikiska bönder utvecklat ett antal ekologiska jordbruksprojekt i alla provinser.

Ett bra exempel som har vuxit sedan 2012, är ett program i Marracuene – en stad strax norr om huvudstaden Maputo. Projektet engagerar cirka 4,500 bönder och utvecklades i samarbete med den brasilianska bonderörelsen MPA. Syftet var att skapa ett system som stärker det lokala jordbruket. En del av processen är också att ge teknisk utbildning till bönderna om deras rättigheter och fördelar med småskaligt jordbruk (till skillnad från kommersiellt och industriellt jordbruk). I slutändan är målet att expandera modellen till fler bönder.

IMG_1475

I Namaacha, också i Maputo provinsen, vid gränsen mot Swaziland, finns ett annat agroekologiskt projekt. Bönderna där har huvudsakligen bara odlat jordgubbar för att sälja till Maputo. Men med stöd av UNAC infördes en mängd olika grödor. Nu finns det lök, tomat, kål, sallad och morötter. Allt odlas med 100 % organiska gödningsmedel och med ekologiska metoder, som till exempel, att använda hö runt odlingen för att undvika ogräs och upprätthålla fuktigheten. ”Våra grödor är godare och hälsosammare. Det som kommer från Sydafrika använder kemikalier. Jordgubbarna, till exempel, är uttorkade även om de ser bättre ut ”, säger Aida Bambo, från UNAC:s tekniska personal i distriktet.

En av föreningarna som deltar i projektet är APMONA (Associação Produtora de Morangos da Namaacha) – Namaachas jordgubbsodlingsförening består nästan bara av änkor och deras familjer. Deras produktion bygger på en modell där marken är uppdelad i individuella och kollektiva andelar – delar av grödorna som odlas går till varje medlem och dess familj och resten säljs på lokala marknaden i Namaacha. Som Aida påpekar, ”Fördelen med att ha en kollektiv machamba är att bönderna delar kunskap med varandra – det är en plats för lärande”.

IMG_1564Jordgubbarna som området har blivit känt för säljs direkt till restauranger och hotell i Maputo, men med det kollektiva systemet som infördes kan bönderna tjäna vid sidan av med jordgubbsproduktionen och samtidigt odla grödor för egen förbrukning och för den lokala marknaden. Rosa Jorge Obete från APMONA hävdar att efter hon börjat följa agroekologiska metoder har hon sparat mer pengar i produktionen, särskilt med kostnaderna för kemikalier. ”Det har gett mig möjligheten att skicka mina barn till skolan och hjälpt mig med dagliga kostnader. Med UNAC:s stöd kan vi hantera våra kostnader. Vi bor bra, det är inte som förut”, säger Obete.

Rickard Strandberg, Maputo

Recent Posts