Lär dig om matfrågor i Stockholm 1-2 februari

Kom och träffa andra aktiva, lär om matfrågor och vässa argumenten med oss 1-2 februari.

– Visste du att hela 94% av våra frösorter försvunnit under det senaste århundradet?

– Visste du att småskaligt jordbruk står för 70% av den globala matproduktionen och försörjer majoriteten av jordens befolkning och använder mindre än 25% av jordbruksmarken?

Samtidigt stödjer Sverige industriellt jordbruk* som gynnar transnationella företag och kriminaliserar småskaliga bönder. Någonting är riktigt märkligt inom matproduktionen idag. Kom och lär dig mer om drivkrafterna bakom och fira vad vi tillsammans uppnått sedan 2016.

Vi har tillsammans engagerat tusentals personer

Årets kurs kommer fokusera på Afrikagruppernas temaområde Mat, mark och fröer. Sedan 2016 har vi stått upp för kvinnliga bönders rätt till mark och fröer –  och fått tusentals personer att göra detsamma. Lokalgrupper, praktikanter och medlemmar har ordnat studiecirklar, fröbyten och miniläsningar och afterwork från Lund till Ådalen. Under hösten 2018 lanserades kampanjen ’Fröaktionen’ för att uppmärksamma kvinnliga bönders rätt till mark och fröer och uppmana den svenska allmänheten att ta ställning, vilket tusentals personer gjort genom namninsamlingen på www.fröaktionen.se. Har du inte skrivit under ännu? Gör det nu! Eller varför inte dela kampanjen i dina sociala media?

Program 1-2 februari

  • 1 februari 13:30-16:00, Bio Rio Stockholm

Dokumentären SEED – The Untold Story samt ett samtal om fröernas betydelse.

  • 1 februari från 17:00, Kärsögården Ekerö

Vi fördjupar oss tillsammans. Föreläsning och fördjupning inom mat, mark och fröer, vegetarisk middag och mingel. Övernattning på Kärsögården.

  • 2 februari 10:00-12:00, Ekerö-Lovön

Efter frukost på Kärsögården. Workshop: Matsuveränitet i praktiken. Kunskap är makt och att kunna odla själv är idag en politisk handling. Någonting som få personer i Sverige kan. Vi tar tillsammans ett kliv bort från det industriella matsystemet. Släpp lös odlaren och aktivisten.

  • 2 februari, från 12:00, Kärsögården

Engagera flera! Medlemsdemokrati och engagemang framåt. Vi vässar argumenten för att få fler att agera tillsammans med oss. Detta är även tillfälle att bolla idéer och input med andra medlemmar inför årsmötet 25-26 maj 2019.

  • 2 februari från 13:30, Kärsögården Ekerö

Gemensam vegetarisk lunch innan hemfärd.

David och Goliat – men vi är många som vill se förändring

Den 1 februari på Bio Rio på Södermalm i Stockholm kommer vi sammanfatta vad vi uppnått genom kampanjen, för att sedan visa filmen SEED – The Untold Story. Genom att följa ett antal passionerade fröbeskyddare ger filmen en fördjupad förståelse för hur viktiga fröer är för mänskligheten. Men katastrofalt nog har hela 94 % av våra frösorter försvunnit under det senaste århundradet. Medan transnationella företag kontrollerar majoriteten av våra fröer, så driver bönder, forskare, advokater och lokala fröbevarare en David och Goliat-kamp för att försvara framtiden för vår mat. Den kampen får du följa i den här upprörande, men ändå uppmuntrande, skildringen. Här hittar du trailern: www.seedthemovie.com/trailer

Praktiskt

Det går självklart att komma på antingen dokumentärvisningen eller medlemsmötet eller båda, beroende på vad som passar dig. Föreläsningarna kommer att hållas på svenska och engelska.

Kursen är kostnadsfri – logi, mat och reseersättning står Afrikagrupperna för om du är medlem. Vänligen observera att reseersättning utgår för resa till och från kursen med billigast möjliga färdmedel som tar hänsyn till miljön. Du kommer dela rum med max tre andra medlemmar. Alla praktiska detaljer i anmälningslänken som nedan. Är du inte medlem än? Bli medlem nu för 240 kr.

Deadline för anmälan är 18 januari. Det är dock begränsat antal sovplatser – först till kvarn gäller. Anmäl dig gärna redan nu! Skicka din reseersättningsblankett och originalkvitton per post till Afrikagrupperna, eller ge till personal på plats.

Vi ser fram emot ett lärorikt och utvecklande kurstillfälle!

Solidaritetshälsningar,
Afrikagrupperna

* Svenskt utvecklingssamarbete stödjer även småskaliga bönder och argoekologiska metoder, främst via civilsamhället. Men investerar även i industriellt jordbruk via EU och Världsbanken. (Afrikagrupperna, 2018)

Recent Posts