Orsakerna till soptippsraset i Maputo

Ett ras på soptippen i Maputoförorten Hulene i förra veckan orsakade att 17 personer miste livet, många skadades och 32 familjer blev hemlösa. Afrikagruppernas partner Livaningo mobiliserade omedelbart en insamling av kläder, filtar och hygienartiklar till de drabbade.

Det var vattenmassor från kraftiga regnfall som orsakade raset, men enligt Livaningo finns det fler, mycket allvarligare orsaker som föranledde raset. Livaningo har sedan 2002 jobbat med situationen i Hulene, då de konstaterade att soptippen höll på att växa till riskfyllda proportioner. Detta ledde till både miljö- och hälsoproblem för de som lever runt tippen och för samhället i allmänhet. Soptippen i Hulene är Moçambiques största soptipp i det öppna.

– Vi har flera gånger under åren som gått haft möten, rundabordssamtal, debatter, demonstrationer, skrivit rapporter och artiklar, gjort utställningar och hållit föredrag för att uppmärksamma problemen kring soptippen i Hulene. Vi har fått löften av kommunen om att soptippen skulle spärras av, något de hittills inte har uppfyllt. Det som skedde förra veckan var en konsekvens av bristande ansvar och handling från kommunen som under dessa 16 år fått många varningsrop från civilsamhället, säger Hortencio Lopes, verksamhetschef på Livaningo.

Hittills har endast framsidan av soptippen haft stängsel. De sidor av tippen som vetter mot bostadsområdet är inte inhägnade. Livaningo anser att området närmast tippen bör spärras av och träd borde planteras för att förhindra erosion och jordskred. Några dagar efter raset besökte president Filipe Nyusi soptippen och området runtomkring där drabbade familjer berättade att de behöver medel för att kunna lämna området.

– Myndigheterna måste omedelbart påbörja inhägnaden runt hela soptippen, begränsa bostadsområdet och förbjuda nya husbyggen i området närmast tippen. De måste kompensera de drabbade och förse dem med möjligheter för att kunna bygga upp sina liv igen, säger Lopes.

Livaningo kommer att fortsätta följa processen kring soptippen i Hulene och planerar att kontakta jurister för att undersöka hur de kan göra en anmälan mot kommunen. De kommer även att fortsätta att göra påtryckningar för att myndigheterna ska ta sitt ansvar och förverkliga sina löften.

Läs mer:
Skräpplockare – den osynliga arbetaren

Foto: Lourenço Sidumo

Recommended Posts