Protester mot och försvar för president Zuma i Sydafrika

Rop om protester har hörts sedan sydafrikas president Zuma sparkade sju av sina regeringsministrar för en vecka sen.

När Zuma sparkade tidigare finansminister Nhlanhla Nene 2015 sjönk valutan till rekordlåga nivåer och klimatet för utländska investerare ansågs krisartat. Finansminister Pravin Gordan har allmänt ansetts styrt upp landets ekonomi efter den mycket turbulenta tiden. Han är nu en av de sju som sparkats. En av de mest kontroversiella och sämst presterande ministrarna är Socialministern Bathabile Dlamini. Hennes inkompetens de senaste tre åren var nära att kosta 17 miljoner bidragsmottagare sina pensioner och barnbidrag 1 april nu i år.

Den formella förklaringen till rockaden är enligt Zuma för att ”ge kvinnor och yngre en chans i politiken”. Efter att huvuden rykt och ersatts av nya blev Sydafrika genast nerkrediterad till skräpstatus av Standard & Poor’s. När nu föredetta Finansministern Pravin Gordan höll presskonferens höll han ett tal som troligtvis kommer minnas länge närhan avslutade med orden: ”Vad måste allmänheten göra? Organisera sig!”

Kanske är det Pravins ord som lyssnats till, kanske har sydafrikaner fått nog av att presidenten försätter landet i ekonomiska kriser som till synes bara förstärker hans egen maktposition. Protester syns över hela landet idag och verkar vara riktade mot President Zuma personligen. De största demonstrationerna går till regeringsbyggnaden i Pretoria och i skrivande stund verkar omkring 25,000 personer hittills ha samlats.

Men det är inte bara kritiska röster som hörs. Utanför regeringspartiets högkvarter har veteraner, från del av ANC som under befrielsekampen förde beväpnade kamp, barrikaderat byggnaden och de backas upp av ANC medlemmar och Zuma supportrar.

Umkhonto we Sizwe veteraner utanför ANC:s högkvarter i Johannesburg

 

Mary Fitzgerald square i Johannesburg där största oppositionspartiet Democratic Alliance avslutade sin demonstration

 

Recommended Posts