Ny kampanj: Alla mammor har rätt att leva!

I Sverige har alla blivande mammor rätt till gratis mödrahälsovård under graviditeten och tillgång till både barnmorskor och läkare vid förlossningen. Att prioritera mammors hälsa har gjort att Sverige idag är ett av de säkraste länderna att föda barn i. Men i många länder ser situationen helt annorlunda ut.

– Kvinnors rättigheter tillgodoses och prioriteras varken i södra Afrika eller globalt, vilket syns i den oförsvarbara höga mödradödligheten, kvinnor dör i onödan. De har inte rätt till sina egna kroppar, de kan inte bestämma över sin sexualitet, har inte tillgång till mödravård, preventivmedel och säkra aborter, säger Anna Gren, temahandläggare på Afrikagrupperna.

Under maj månad kommer vi genom kampanjen, Alla mammor har rätt att leva!, att visa på hur viktigt det är att kvinnor måste ha rätt att själva bestämma över sina kroppar, ha tillgång till mödravård och utbildade barnmorskor. Målet med kampanjen är att samla in pengar till det viktiga jobb som våra partnerorganisationer gör för att alla mammor ska leva.

– Det finns många sätt att stödja kampanjen. Du kan köpa handgjorda armband i vår gåvoshop eller köpa ett morsdagskort och ge till mammor du tycker om. Men du kan också följa oss på social media och sprida vårt budskap, säger Anna Gren

Afrikagrupperna samarbetar med lokala organisationer som arbetar med kvinnors rättigheter, SRHR och allas rätt till sin kropp. Våra partnerorganisationer bedriver informations- och påverkansarbete, utbildar barnmorskor, driver kliniker och stöttar personer som lever med hiv. De kämpar även för bättre tillgång till bra mödra- och förlossningsvård, sexualundervisning, hiv-behandling och säkra aborter. Läs mer om kampanjen på kampanjsidan, Alla mammor har rätt att leva!

Stöd kampen för mammors och barns överlevnad.  Bli Afrikapartner eller gå in på vår Gåvoshop. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Recommended Posts