Kalender - Afrikagrupperna

KALENDERN 2022

En av Afrikagruppernas ledstjärnor är att ge en representativ bild av länder i södra Afrika. Vad är då bättre än att låta unga lokala konstnärer illustrera de temaområden vi arbetar med, utifrån sina perspektiv, från sina hemländer? 

Därför har vi till kommande års kalender haft ett unikt och givande samarbete med tolv unga konstnärer från regionen. Kalendern har främjat konst som verktyg för förändring, lyft ungas röster och tagit ett steg närmare vår vision av en mer rättvis värld. 

Ta en första glimt på några av konstverken som finns med i kalendern för 2022 här på sidan och läs mer om de konstnärer som medverkar.

Vill du köpa kalendern?
För att spara på träd och pengar trycker vi inte upp allt för många exemplar. Så säkra din kalender genom att beställa den i vår Gåvoshop klicka HÄR för att komma dit!

Konstnärsberättelser

Naledi Tshegofatso Modupi, Sydafrika

Namn på verket: ”Women’s rights are Human rights” 

 Naledis konst är starkt inspirerad av den skönhet hon associerar med svarta människor. Hon strävar efter att skapa självförtroende och väcka hopp hos dem som kan se sig sig själva i hennes verk. Det är viktigt med förebilder och att stärka skönheten i olikheter. Lika viktigt är det att uttrycka känslor förknippade med de orättvisor och utmaningar som svarta människor möter dagligen.

Jonathan Joni, Zimbabwe

Namn på verket: ”Restoring African Art – Identity”

Jonathan arbetar med ett brett spektrum av konstformer från musik, video/ film, målning och grafisk design. Hans konst är mycket inspirerad av hans egen desperation att lära sig mer om sin ”förlorade” identitet som afrikan –  Karanga Shona. Efter att ha levt större delen av sitt vuxna liv utanför hemlandet Zimbabwe är det konsten som håller honom kopplad till sina kulturella rötter. Konsten är hans uttryck av åsikter om sociopolitiska frågor i Afrika, i allmänhet.

Nomusa Musa Mitshali, Sydafrika 

Namn på verket: ”Prayer to the beloved land”

Nomusa strävar efter att påminna samhället om att genus är flytande och att det är upp till var och en att definiera sig själv om hen så vill. Genom sin konst vill hon öka representation och mångfald samt motverka den konservativa ideologins kraft i det sydafrikanska samhället och världen i stort. Hon vill utmana snäva definitioner och begrepp som kategoriserar människor i olika fack kopplat till genus, identitet och sexualitet. Hon vill också trycka på att ingen person passar perfekt in i dessa fack – att vi alla är flytande.

Nedan berättar konstnärerna om sina verk

Ndaya Ilunga – om verket "We are the generation now"

Jonathan Joni – om verket ”Restoring African art – Identity”

Vill du köpa kalendern?

Är du intresserad av att köpa kalendern? Den passar perfekt som julklapp eller till någon som redan nu har börjat planera för nästa år. Du köper kalendern via vår gåvoshop! Klicka på knappen nedan så kommer du dit.

Illustration av Modungoas Sebokholi. Verket heter ”A moment of rest”

STÖD OSS