Vikten av mödravård för alla mammor som lever med hiv – och alla andra

Saha Viazem bor i Pemba i norra Moçambique. Hon har åtta barn och nio barnbarn. Ett av barnbarnen är 7 månader och föräldralös. Hennes mamma, Ancha, dog innan hon fick tillfälle att berätta vem som är barnets far.

Saha Viazem

Saha Viazem

När Ancha besökte mödravårdskliniken första gången testades hon positivt för hiv. Hon skulle komma tillbaka till kliniken tillsammans med sin mamma för rådgivning. Men under graviditeten gick inte Ancha regelbundet till mödravården. Det berodde delvis på hennes egen okunskap och delvis på att hennes mamma inte tyckte att regelbunden kontroll och behandling var nödvändig. Därför behandlades inte Ancha för att förhindra överföring av hiv till barnet. Anchas hälsa försämrades allt mer fram till dess att det var dags att föda. Bara fem dagar efter förlossningen dog Ancha och lämnade sin dotter ensam med sin mormor.

Anchas nyfödda dotters hälsa var inte heller bra. Då träffar mormor Saha och flickan AMODEFA-aktivisten Anica Faque. Efter att ha hört barnets historia, tar Anica med dem till hälsocentret.

– Det är viktigt att AMODEFA, och andra organisationer, fortsätter arbetet med aktivister för att öka medvetenheten bland familjer eftersom de ofta saknar kunskap och information. På grund av det höga trycket av patienter så hinner inte alltid personalen på hälsocentret ge tillräcklig information eller prata med den som söker vård. Detta leder ibland till att patienter tror att sjukhuset bara vill skriva ut mediciner utan att först försöka ta reda på patientens oro eller funderingar. Detta i sin tur resulterar ofta i självmedicinering, berättar Anica. Hon uppmanar familjer att verkligen lyssna till de råd som ges av vårdpersonal och aktivister. Konsekvenserna är livsavgörande för patienterna själva och för deras familjer.

Läs mer om Afrikagruppernas mammakampanj här.

Vill du vara med och stödja Afrikagruppernas arbete mot mödradödlighet och kanske fira en mamma på mors dag?

Köp ett mors dag-kort i vår gåvoshop.
Ge en gåva via hemsidan eller sms:a rättvisa till 72970 så bidrar du med 50 kr.
Bli medlem i Afrikagrupperna.

Recommended Posts