Vem har rätt till din kropp? Idag startar kampanjen med fokus på hiv.

30 år efter de första fallen av hiv är Röda bandet den globala symbolen för kampen mot aids. Den står för solidaritet med människor som lever med hiv. Det röda bandet var det första bandet och har inspirerat till andra versioner, som exempelvis det rosa bandet som används i kampen mot bröstcancer.

I början av 90-talet samlades en grupp konstnärer i New York för att diskutera ett nytt projekt för en organisation som jobbar med hivinformation. Det gick ganska snabbt för dem att komma på den enkla idén som skulle bli en av de mest igenkända symbolerna det årtiondet – det röda bandet, som bars (och bärs) för att visa medvetenhet och stöd för personer som lever med hiv.

Konstnärernas mål med projektet var att få folk att prata om hiv. Detta under en tid då hiv var oerhört stigmatiserat och personer som levde med hiv led med viruset i hemlighet. (Är det så annorlunda i Sverige idag?) Konstnärerna ville skapa ett visuellt uttryck av medkänsla för personer som lever med hiv, och personer som berörs av hiv. Inspirationen kom från de gula rosetter som knöts runt träd för att visa stöd till amerikanska soldater som stred under Gulfkriget. Rosa och regnbågsfärgade band ströks från listan eftersom de alltför starkt förknippades med hbt-rörelsen. Man ville poängtera att hiv angår alla. Man valde rött eftersom det är en stark och synlig färg. Rött symboliserar passion, hjärta och kärlek. Formen valdes eftersom den är lätt att tillverka och kopiera – vem som helst kan skapa ett själv bara genom att klippa en bit rött band, sno det kring ett finger och sätta fast det med en nål.

Till en början tillverkade konstnärerna de röda banden själva. De spred dem sedan inom konstnärsscenen i New York. Inom några veckor började världskändisar att bära röda band offentligt, på Oscarsgalan till exempel, och prata om budskapet och varför det var viktigt. Media hoppade snabbt på och det röda bandet som symbol blev känt över hela världen. På minneskonserten för Freddie Mercury i London 1992, delades mer än 100 000 röda band ut bland publiken.

På många håll i världen är röda bandet fortfarande en av de mest välkända symbolerna och fortsätter vara en viktig kraft i ansträngningar att öka allmänhetens kunskap om hiv. Tyvärr verkar detta inte längre vara sant i Sverige. Här vet alla numer vad det rosa bandet står för, men man verkar ha glömt bort originalet. Vi vet för lite om hiv. Det pratas för lite om hiv. Det vill Afrikagrupperna ändra på. Hiv berör oss alla.

Afrikagrupperna köper röda band från kvinnogrupper i södra Afrika och bidrar till deras försörjning. Du köper röda bandet av oss och bidrar till vårt arbete att stoppa spridningen av hiv i södra Afrika – samtidigt som du sprider medvetenhet i Sverige. Genom ditt stöd kan vi fortsätta arbetet för att stoppa spridningen av hiv och stödja människor som lever med hiv.

Tillsammans med våra partnerorganisationer och personer som själva lever med hiv jobbar Afrikagrupperna för att alla människor som lever med hiv ska få tillgång till den vård och behandling de behöver. Vi jobbar även med jämställdhet och sexuella rättigheter, för allas rätt till sin kropp.

Afrikagruppernas kampanj pågår under hela november, fram till Världsaidsdagen den 1 december. Håll utkik på bloggen, facebook, hemsidan och kalendariet för att hålla dig uppdaterad om allt som händer!

Köp Röda bandet i gåvoshopen!

Tack för att du är med och förändrar liv – tillsammans kan vi utrota aids!

Recommended Posts