Sugar Daddies, vet du vad det är?

IMG_8839

Det som utmärker Linus Kani är att han skrattar ofta och medryckande. Det gör mig glad och nyfiken. Han är sjuksköterska på NAPPAS klinik i Katima Molilo.  NAPPA är en av de organisationer som Afrikagrupperana samarbetar med i Namibia.

På kliniken tar Linus och hans kollega emot mellan 40 och 100 patienter varje dag. Det handlar om familjerådgivning och utbildning.  Åldrarna på patienterna varierar mellan 10-45 år.

– Tyvärr är det många unga kvinnor som får barn alldeles för tidigt, förklarar Linus. Tonårsgraviditeter hör till det vanliga här och samma gäller våldtäkter.

När jag frågar varför han tror män är så sexuellt intresserade av unga flickor. Säger han att det är ett problem som är relaterat till fattigdom.

– Unga kvinnor är lätta att muta, de är billiga att ”köpa” kärlek från, förklarar Linus. De ställer sällan krav och går med på saker som mer livserfarna personer motsätter sig. De vill få pengar att göra sig fina och leva ett bättre liv. Männen ger presenter och pengar till sina älskarinnor.

– Suger dadies, vet du vad det är?  frågar han. Det är män som utnyttjar unga kvinnor mot pengar och gåvor. Flickor  lockas av att det är ett enkelt sätt att få ett bättre liv. Men oftast blir det ett slut med förskräckelse, med  t ex graviditet eller hiv. Det är sorgligt att se unga kvinnor bli så lurade. Ibland ställer de upp och berättar sin historia för att varna andra.

I Katima Molilo saknar kvinnor nästan alltid möjligheten att bestämma över sin egen sexualitet, över vem eller vilka de har sex med. Konsekvenserna är allvarliga.  Tonårsgraviditeter hör till vardagen och spridningen av hiv är den största i landet. Med detta ökar fattigdomen ytterligare.

– I vårt ungdomsprogram  informerar  vi om vad man ska göra om man blir våldtagen, berättar Linus. Unga kvinnor vågar inte anmäla sina nära och kära som våldför sig på dem.  Vi vet att det finns ett stort mörkertal.  Vi vill ge dem mod att våga. Våldtäkt är idag ett brott som polisen tar på största allvar och man kan få ett fängelsestraff upp till 17 år.  NAPPA lär flickor hur de ska bete sig om det händer. De ska t ex inte tvätta sig före de blir undersökta av en läkare. Senare i rätten är den undersökningen som är till grund för våldtäktsmannens straff.

Linus tar även upp problemet runt alkohol.  – Det är alkohol och marijuana som  fördärvar livet för många människor, säger han.

Genom hela vårt allvarliga samtal skrattar Linus med jämna mellanrum sitt befriande skratt.  Ofta svarar han jag vet inte först, skrattar gott och sedan förklarar han hur det ligger till.

Jag frågar vad han tycker är svårt i  jobbet då svarar han att han tycker jätte mycket om att träffa alla människor…

När jag upprepar frågan igen skrattar han gott och säger lite snabbt och generat att han ibland blir lite trött.

Recommended Posts