Namibias kvinnor utmanar polischef över minikjol-förbud

Hundratals namibiska kvinnor klädda i minikjolar demonstrerade på fredagen mot en polischefs yttrande om att minikjolar är ”unafrican”. Polischef Sebastian Ndeitunga citerades i en av landets dagstidningar på tisdagen och han försvarade att polisen grep kvinnor för oanständighet när de sågs i minikjolar.

Som en protest demonstrerade igår flera hundra kvinnor i centrala Windhoek, NamibiIMG_4103as huvudstad, med plakat med texten ”Hur vågar du minimera min valfrihet” och ”Våldtäktsmän ska gripas och inte modemedvetna kvinnor.”

Polischefen Ndeitunga har senare förnekat kommentarerna men insisterar fortfarande på att kvinnor som visar sig vara klädda oanständigt ska kunna gripas. Hans första uttalande kom efter ett gripande i december av 40 flickor som var klädda i minikjolar i Rundu, ca 70 mil norr om Windhoek.

”De som beter sig utanför den normala traditionen kommer att tas om hand . I Rundu var både traditionella och politiska ledare glada och stödde våra handlingar”, sade polischefen i en tidning.

I Namibia förekommer mycket våld mot kvinnor. Nästan en kvinna i veckan förlorar sitt liv i händerna på sin man. Polischefen Ndeitunga säger offentligt att minikjolar är en bidragande orsak till de höga fallen av sexuella övergrepp i landet. ”En person som har blivit våldtagen bör inte klandras för våldtäkten”, säger många upprörda röster på gatorna i Windhoek,

Det är skrämmande att man vill göra offren till förövare, säger Casper Ericsson, som arbetar för, Positive Vibes, en av Afrikagruppernas samarbetspartner. Våldet mot kvinnor visar de ojämlika relationer och den maktutövning som förekommer i samhället. Detta ser vi som arbetar med HIV och AIDS dagligen. Jag hoppas att polisen ägnar sin tid åt kriminella och inte åt att lasta kvinnor för sin utsatthet.

Recommended Posts