Mikrokrediter förändrar kvinnors liv!

Victoria Ndepetas

Victoria Ndepeta

Satt och läste en ny rapport från FN-organet Food and Agriculture Organisation, FAO. Där efterlyser författarna insatser som främjar kvinnors ekonomiska möjligheter, bland annat genom att få tillgång till krediter och utbildning.
Läsningen gjorde mig glad. Efter många år inom Afrikagrupperna har jag själv sett hur stor betydelse ett till synes litet lån kan ha på en kvinnas möjligheter att försörja sig och sin familj. I Angola till exempel lever många kvinnor i stor fattigdom. Det finns inga statliga trygghetssystem och ovissheten är stor om hur nästa dag kommer att se ut.

Vår partnerorganisation ADRA har arbetat med mikrokrediter under flera år. Hundratals familjer har fått större möjligheter till försörjning och många kvinnor har stärkts i sin roll.
En av dem är Victoria Ndepeta som lever i provinsen Benguela i Angola. Jag får berättat för mig att hon levde i stor fattigdom och oro över morgondagen ända tills en dag för två år sedan. Då fick hon två tusen kronor i mikrokreditlån och allt förändrades.
Tidigare hade hon försökt driva en liten butik, men den lönade sig aldrig. Med lånet kunde hon utvidga affären, sälja fler varor och ta in ett större lager. Idag blomstrar verksamheten. På hyllorna trängs färggranna tyger med allt från tvättmedel till sardiner. Hon kan ta ut en liten vinst varje månad och får pengar över. Hon har mat på bordet varje dag och barnen kan gå i skolan. Vilken förändring!
Till skillnad från ett kreditinstitut eller en bank, som till exempel Grameen Bank, arbetar ADRA med låg räntesats, omkring fem procent. Eftersom ADRA inte är en bank kan de också ha andra villkor. Detta är en del i ADRAs arbete med att utveckla landsbygden i Angola.
Det roliga är också att mikrokreditlånen får positiva återverkningar även utanför familjerna. Enligt ADRA har det visat sig att i de provinser där man ger mikrokrediter återfinns många kvinnor i betydelsefulla positioner inom kommun- och provinsadministrationen. Mikrokrediterna stärker kvinnorna och ger dem möjlighet att få tillgång och kontroll över resurser, som till exempel mark, och möjlighet att arbeta med lobby- och påverkansarbete.

Snart är det 8 mars och internationella kvinnodagen. Jag tycker det är ett bra tillfälle att uppmärksamma dessa kvinnor. Det kan du enkelt göra genom att ge en gåva till ADRAs mikrokreditprojekt i Angola. Genom ditt stöd är du med och bidrar till att många fler kvinnors liv förändras, precis som Victorias. Du kan skapa långsiktig och bestående trygghet!
Logga in på din internetbank nu och sätt in pengar på Södra Afrika-insamlingen 90 03 37-7 eller kontakta oss så skickar vi över ett inbetalningskort. Du kan också ge en gåva på 50 kronor genom att smsa ordet rättvisa till 72970.
Tack!

Recommended Posts