Lika men ändå olika?

Vi sitter och ska precis äta middag när Alex berättar om en händelse han nyligen varit med om.

Han berättar att en av hans vänner, Patrick, som han känt i lite mer än ett halvår blivit ifrågasatt av sina övriga vänner för att han umgås med Alex. Alex är namibier, hans familj har det gott ställt och man kan säkert kategorisera dem som en del av den övre medelklassen i Namibia. Dock märks det tydligt i hans beteende att det är viktigt att det ska ”se bra ut”, utåt. Han är genuint omtänksam och han ”ser” och bryr sig om andra. Patrick är också namibier, och man kan säkert även kategorisera hans familj som en del av den övre medelklassen. Jag känner inte Patrick lika bra som Alex men han verkar också vara en trevlig och omtänksam person.

Den mest uppenbara skillnaden mellan dessa två män är att Alex är svart medan Patrick är vit. Alex släkt kommer ursprungligen från de norra delarna av Namibia medan Patricks kommer från Tyskland. Patricks vänner som ifrågasatte deras vänskap är, som du säkert förstår, vita. De också är namibier. Såväl Alex och Patrick som flera av den senares vänner är födda innan självständigheten och när apartheidlagar fortfarande praktiserades i Namibia. Det Alex berättar för mig visar exempel på hur apartheid fortfarande lever kvar i det namibiska samhället idag.

Alex försvarar inte beteendet men han förklarar den komplexa situationen. Han berättar att det är väldigt ovanligt med mixade par, och om det finns så är den ena parten utländsk. Samma sak vad gäller områden man rör sig i och bosätter sig i. Det finns vita som bor i Katutura, Windhoeks township dit man tvångsförflyttade alla svarta under apartheid, men ingen (eller väldigt få) av dem kommer ursprungligen från Namibia. Afrikaaner, det vill säga vita namibier, bor till stor del i de ”finare” områdena i Windhoek som ligger på andra sidan staden i förhållande till Katutura.

Kampen för jämlikhet är extremt viktig, men hur ska man kunna förändra strukturer när majoriteten av den ena parten saknar vilja att förändra? Kampen kan inte föras utifrån, man kan stötta utifrån men förändringen måste komma inifrån. Annars riskerar den att sakna fäste bland gemene människa. Afrikagruppernas partnerorganisationer i Namibia jobbar ständigt med detta, stöd deras viktiga arbete!

apartheidmuseet1 (2)

Vid ingången till Apartheidmuseet i Johannesburg blir man tilldelad en biljett som avgör vilken entré man får ta in till museet. Precis som denna bloggpost visar lever arvet från apartheid kvar i Namibia.

Recommended Posts