Lansering: Kampanj mot mödradödlighet

 

Foto Kajsa Johansson

Foto Kajsa Johansson

Ordet mödradödlighet är egentligen ganska missvisande. Det är lätt att tänka att det är ett kvinnoproblem. Eller att alla kvinnor själva har valt att bli mammor. Eller att alla som blir gravida är vuxna kvinnor.

I själva verket är mödradödlighet är ett problem som berör alla. När är en kvinna eller flicka dör i komplikationer under graviditet och förlossning påverkas inte bara de närmaste –  kanske en partner blir ensamstående, det kan finnas barn som förlorar en mamma eller att en dotter som själv fortfarande är barn går bort alldeles för tidigt. Hela samhällen påverkas negativt när kvinnors kompetens och arbetskraft försvinner.

Kvinnor och flickor måste överleva – för att samhällen ska kunna utvecklas, och för jämlikhet och demokrati.

Idag lanserar vi Afrikagruppernas årliga kampanj mot mödradödlighet. Vi arbetar för att alla kvinnor ska ha rätten att bestämma om och när de ska bli gravida. Och under en graviditet och förlossning ska varje kvinna få tillgång till den vård som krävs. Vi vet att det räddar mammor och deras barn.

Det finns hopp! Mödradödligheten har minskat med 50 procent de senaste 20 åren. Det är fortfarande en lång väg att gå tills dess att alla mammor överlever sin graviditet och förlossning. Men vi vet vad som behövs göras.

Här är topp 5 på vår önskelista:

  1. Sexualundervisning för unga människor
  2. Tillgång till preventivmedel och säkra aborter
  3. Grundläggande mödravård till gravida
  4. Barnmorskor eller annan kvalificerad hjälp vid förlossning
  5. Tillgång till hiv-behandling

 

Nu kör vi! Kolla in www.allamammor.nu

 

Lisa Grafström

Temahandläggare hiv & sexualitet

 

 

Recommended Posts