”Kvinnor blir steriliserade utan att bli informerade”

2013 slutade Sverige (förhoppningsvis) vår långa historia av tvångssterilisering. Afrikagruppernas namibiska partner Legal Assistance Centre (LAC) arbetar fortfarande med ett fall som kom dem till del 2009. Förhoppningsvis kommer även Namibias tvångssteriliseringshistoria avslutas under detta år.

LAC fick nys om att det cirkulerades en uppmaning om sterilisering bland landets läkare utfärdat av hälsoministeriet. De har inte kunnat säkerställa ryktet och kan således inte använda det som bevismaterial i domstolsförhandling.

Corinna van Wyk på LAC:s avdelning för mänskliga rättigheter berättar mer om de inblandade.

-2009 kom den första kvinnan till oss och berättade att en läkare meddelat henne att hon var steril. Hon hade uppsökt vård av helt andra gynekologiska anledningar. Hon hade aldrig gett sitt medgivande till sterilisering. En efter en kom vi i kontakt med de övriga 17 kvinnorna som finns utspridda över hela landet.

protest lac

Corinna berättar om hur några kvinnor tvingats skriva på sin egen tvångssterilisering i samband med att de skulle föda barn. Utan deras signatur skulle de inte få hjälp vid förlossningen. Andra blev steriliserade utan att bli informerade.

-Eftersom staten och vården förnekar tvång kan vi inte vara helt säkra på varför. Men det kvinnorna har gemensamt är att de lever med hiv. Det går emot Namibisk lagstiftning och rent medicinskt går det idag förhållandevis lätt att stoppa smitta från mor till barn.

-Konsekvenserna steriliseringen har för kvinnorna är enorma. En kvinna som inte kan föda barn är inte ansedd vara en kvinna. De riskerar förlora sina familjer och bli utkastade från de samhällen där de lever.

-Men vi tror att kvinnorna kommer får juridisk upprättelse och ekonomisk kompensation. Vi har tagit tre av kvinnornas fall till domstol. I varje fall har domen varit till kvinnornas fördel då rätten bedömt att ingen av dem gett sitt medgivande. Nu väntar vi på beslut om ekonomisk kompensation. Det kommer med största sannolikhet leda till att alla kvinnorna kommer få förlikning.

Tvångssterilisering har ofta utförts av statens med omskrivningen ”för befolkningens bästa”. Det måste inte i alla situationer handla om en regering som brottsutövare. I detta fall verkar det vara män i en annan maktposition, den i läkarrocken. Det har alltid varit civilsamhället som stått upp för kvinnors rätt. Så fortsätter det att vara.

Afrikagrupperna stöttar LAC:s arbete för kvinnors rätt att vara delaktiga i beslut som påverkar hela deras framtid. Det är hög tid att vi börjar behandla människor som lever med hiv som alla andra. Tvångssterilisering, diskriminering och ett fråntagande av kvinnors beslutsrätt är inte värdigt år 2015.

/Agnes Nygren, informatör och programhandläggare

Stöd Afrikagruppernas mammakampanj

Under hela maj pågår Afrikagruppernas kampanj mot mödradödlighet. Ingen mamma ska behöva dö under en graviditet eller förlossning. Stöd Afrikagruppernas arbete för att fler mammor ska överleva! Läs mer om kampanjen på vår kampanjsida! Handgjorda armbanden och morsdagskort hittar du i vår gåvoshop  www.afrikagrupperna.se/gavoshop

 

 

 

Recent Posts