Jämställdhet är en fråga om makt

Kvinnor har inte tillgång till samma rättigheter som män. Det är ett globalt faktum. Och ändå finns det människor som på fullaste allvar hävdar att det inte finns en maktobalans mellan könen.

För att koka ner problematiken till en enda fråga vill jag ta upp aborträtten. Den tydliggör kvinnors underordning på ett väldigt tydligt sätt. Det är en maktfråga som hänger ihop med behovet att kontrollera kvinnan. Det finns en stark vilja att bestämma över kvinnors kroppar som återfinns i hela världen. Se bara på exempelvis Vatikanen, Irland och de republikanska kandidaterna i USA. De kämpar hårt för att inskränka kvinnors rätt att själva fatta beslut om sin sexualitet och sina kroppar. Varför? Rätten till din egen sexualitet och reproduktion är mänskliga rättigheter. Jag vill påstå att inskränkningen av dessa rättigheter till stor del handlar om misogyni. Ordet kommer från grekiskans ord för hat (misos) och kvinna (gynē). I feministisk teori anses misogyni vara en politisk ideologi som rättfärdigar och upprätthåller kvinnors underordning.

Idag firar vi den internationella kvinnodagen. Kampen för jämställdhet fortsätter – i hemmet, i skolan, på arbetsplatsen, i nära relationer, inom politiken och kulturen – i hela världen. I alla stadier och åldrar i livet och i alla sammanhang där det finns människor som interagerar måste könsmaktsordningen utmanas och ifrågasättas. I tisdags var jag på Mosebacke i Stockholm där man tjuvstartade firandet av 8 mars. Där sa Gudrun Schyman något som jag vill dela med fler, apropå den feministiska kampen för kvinnors rättigheter: ”Det är för mesigt. Jag har inte tid. Fram med konflikten och våga ta politisk strid!”

A luta continua! Jag önskar att jag övertygande kunde avsluta med att även säga: Vitória é certa!

Recent Posts