Ibland finns det lite rättvisa

Det finns många historier som jag har hört som jag aldrig kan skriva om, det är för tungt, sorgligt och deprimerande. Men när jag träffade Maria och hennes mamma så fanns det i en tuff historia med lite ljus trots allt.

Maria blev våldtagen av sin farbror 55+ när hon var 9 år . Ja, 9 år gammal!

Detta är tyvärr inte ovanligt. Flickor och även kvinnor har väldigt liten möjlighet att vägra ha sex med en man. Våldtäkt används ofta som straff, för att demonstrera makt och kontroll och nyttjas också för att kommunicera med sig själv (våldtäktsmannen) om maskulinitet och kraftfullhet.

I detta fall var inte bara förövaren en släkting till flickan, utan än värre var att han levde med hiv. Men Marias rådiga mamma tillsammans med andra kloka kvinnor tog snabbt flickan till sjukhus trots att det var långt, dyrt och svårt från deras fattiga lilla by i norra Namibia.

– Vi körde med hjälp av en av mina väninnors bil till Otjiwarongo, berättar Rita, Marias mamma. Min väninna kan mycket om hiv och arbetar med organisationen ”Positive Vibes”. Hon visste att vi måste ordna medicin snabbt.

På sjukhuset fick Maria PEP, Post-Exposure Prophylaxis vilket förhindrade henne från att få hivinfektion. PEP måste tas inom 72 timmar för att kunna verka men det är ändå inte en garanti att lyckas stoppa viruset. I Marias fall fungerade medicinen och hivviruset spreds inte till henne.

Nästa steg var att polisanmäla händelsen. Processen tog lång tid men idag är Maria 14 år och våldtäktsmannen avtjänar ett 17 årigt straff i fängelse.

Du kan bidra till Afrikagruppernas och våra samarbetspartners viktiga hivarbete! Köp Röda bandet och visa solidaritet med alla människor som lever med hiv. Köp Röda bandet i vår gåvoshop eller sms:a ordet hiv följt av namn och adress till 72970 så skänker du 100 kr och vi skickar röda bandet till dig.

Tillsammans kan vi utrota aids!

/Jenny Anderberg, koordinatör för Afrikagrupperna i Namibia

I Namibia toppar våldtäkt listan av kriminalitet trots att många fall inte rapporteras. Ofta är förövaren en släkting. 19 % av befolkningen lever med hiv.

I Namibia toppar våldtäkt listan av kriminalitet trots att många fall inte rapporteras. Ofta är förövaren en släkting. 19 % av befolkningen lever med hiv.

Recommended Posts