Henriqueta bröt tystnaden

Under Henriquetas första besök på mödravårdscentralen gjordes en rad tester och det visade sig att hon levde med hiv. Att berätta för pojkvännen var för svårt. Hon vägrade accepterade att testet var positivt och vågade inte heller berätta för sina föräldrar om sin livssituation. Istället slutade hon gå till mödravården. Det blev en svår tid och Henriqueta var ofta sjuk.

En dag bestämde sig familjen för att ta henne till en traditionell läkare för att få behandling och för att upptäcka vad som var fel.
– Tack vare att min syster, som är hälsotekniker och arbetar i Nampula, pratade med mig övertygades jag om att jag själv skulle göra hivtestet på GATV (center för frivillig rådgivning och testning), berättar hon.
Så gjordes ett nytt hivtest och det bekräftades att hon levde med hiv. Då påbörjades, något försenat, förebyggandet av överföring mellan mor och barn. Behandlingen lyckades inte – Henriquetas första dotter föddes med hiv.

Under 2007 tar Henriqueta mod till sig. Hon bryter tystnaden och berättar för några arbetskamrater, som hon litar på (AMODEFA-aktivister). Detta hjälpte henne och de rådde henne att inte sluta med behandlingen tillsammans med dottern.
– Tack vare mitt rutinarbete för AMODEFA var det lättare att förstå vad som hände. Mitt arbete gick ut på att få folk att förstå hivprevention, aids, sexuellt överförbara infektioner och främjande av sexuella och reproduktiva rättigheter. På så vis gav jag också mig själv rådgivning, det handlade inte om mig personligen utan om ett större problem som påverkar många familjer och hela världen. Jag förstod att lösningen är att göra samhället medvetet om de bästa förebyggande metoderna och vikten av att följa den antiretrovirala behandlingen. Jag förstod också hur viktigt det är att ge stöd till den som lever med hiv och drabbade familjer. Avbruten behandling, diskriminering och stigmatisering förvärrar problemen dess konsekvenser, berättar hon.
Henriqueta Mputanga Athanas
Henriquetas två yngsta barn föddes utan viruset tack vare att hon gick till mödravården och fick förebyggande behandling mot smittan. För närvarande är alla tre barnen friska, liksom Henriqueta och hennes man eftersom de fortsätter att ta behandlingen som vanligt.
– Stödet från familj, vänner, kollegor och andra bekanta är viktigt för att övervinna svårigheterna. Därför måste organisationer och föreningar fortsätta att medvetandegöra samhällen för att rädda fler liv! betonar hon.

Läs mer om Afrikagruppernas mammakampanj här.

Vill du vara med och stödja Afrikagruppernas arbete mot mödradödlighet och kanske fira en mamma på mors dag?

Köp ett mors dag-kort i vår gåvoshop.
Ge en gåva via hemsidan eller sms:a rättvisa till 72970 så bidrar du med 50 kr.
Bli medlem i Afrikagrupperna.

Recommended Posts