Ett besök i Angola

bondekooperativ i Lubango

bondekooperativ i Lubango

Luanda efter 27 år – helt underbart och same same but different. Trånga gator, breda avenyer, mycket folk, fattiga och rika, stora flotta bilar, massor med mopeder, nya byggnader och affärer för de som kan betala, men små butiker blandas med gatuförsäljare, det är varmt, fuktigt och jobbigt och alldeles, alldeles underbart att få återse Luanda och Angola.

Jag har besökt ADRA som är partnerorganisation även till Praktisk Solidaritet och Emmaus Björkå, som Forum Syd stödjer genom sitt projektstödsverksamhet. Besöken på ADRAs olika kontor in Huambo och Lubango på högplatån och Benguela vid kusten har varit mycket givande och intressanta.

kvinnokooperativ

kvinnokooperativ

Adra gör en imponerande jobb ute på landsbygden med att stödja småbönder på deras villkor. Jag pratar om stora steg för bönderna och små steg ur andras perspektiv. Direitos – rättigheter – som både Forum Syd och Afrikagrupperna driver samt handelsfrågor och SRHR handlar här om tillgång till den lokala marknaden, att faktiskt kunna sälja sina varor (konkurrensen är stor, infrastrukturen minimal), att som kvinna både våga ställa sig upp och tala och mötas med respekt av männen, och som bondeorganisation/ kooperativ ha kontakt med den lokala administrationen och framföra sina önskemål. Det är stort!

Tack Erika för att jag och Anna fick bo på i Afrikagruppernas gästhus/kontor. Jättekul  att träffa dig och surra Angola och livet. Tack Adra och Angola för en upplevelse igen.

/Gittan Arwén, Projektstödshandläggare Forum Syd.

Recent Posts