Eldsjälen i Cubal

“Jag drivs av viljan att bidra till en minskad mödradödlighet i mitt land”, förklarar Rosa. “När jag ser att utvecklingen går i rätt riktning stärker det min kraft”. Rosa är ung men har länge varit aktivt engagerad i att förbättra kvinnors hälsa. Och det tänker hon fortsätta att vara.Rosa

Förra året var Rosa en del i ADRAs projekt för att minska mödradödligheten. Hon är övertygad om att projektet har inneburit en skillnad för många kvinnor.

“För två år sedan besöktes vårt rådgivningscenter för gravida kvinnor ca 15 gånger per dag. I år har antalet växt till ungefär 50 besök”, berättar Rosa. På centret får blivande mammor rådgivning innan förlossningen och gratis hivtest. “I år har vi redan upptäckt att två blivande mammor lever med hiv”, förklarar hon.

Rosa är en eldsjäl. Hon har jobbat med hälsoministeriet i fjorton år varav åtta år med reproduktiv hälsa. Sen ett år tillbaka är hon huvudinformatör på det lokala sjukhusets rådgivningscenter i Cubal. Hon undervisar dessutom studenter som läser till sjuksköterska samtidigt som hon själv studerar obstetrik, två timmar bort, i grannstaden Benguela.

ADRAs projekt om att sänka mödra- och spädbarnsdödligheten ägde rum i städerna Cubal och Ganda. Målgruppen var ungefär 1000 landsbygdskvinnor och man genomförde utbildningar tillsammans med de lokala hälsomyndigheterna och sjukhusen. Stor dela av utbildningen lades på att höja kunskapen hos traditionella barnmorskor för att minska förekomsten av okontrollerade födslar i hemmet.

De ökade besöken till rådgivningscentret är tecken på att barnmorskorna i större utsträckning uppmanar kvinnor att söka modern vård. Utmaningar kvarstår dock i ett Angola som har en av världens högsta frekvenser av mödradödlighet.

“För vissa kvinnor ligger närmaste sjukhus 7 mil bort. På landsbygden är det ett enormt avstånd – särskilt svårt är det för de kvinnor som redan har småbarn eller arbete på fälten”, förklarar Rosa. ”Vi behöver bättre transport och fler utbildade rådgivare”.

/Erik Brattström, informatör och programhandläggare Angola

Läs mer om Afrikagruppernas mammakampanj här.

Vill du vara med och stödja Afrikagruppernas arbete mot mödradödlighet och kanske fira en mamma på mors dag?

Köp ett mors dag-kort i vår gåvoshop.
Ge en gåva via hemsidan eller sms:a rättvisa till 72970 så bidrar du med 50 kr.
Bli medlem i Afrikagrupperna.

Recommended Posts