”Det är ett jobb att ha sex”

IMG_6928

Precious och Sara utanför NAPPAs klinik

Det blir tyst i rummet när jag frågar hur de unga kvinnornas relation är med deras pappor. Efter en stund bryts tystnaden

”Våra mammor har tagit hand om oss när vi har vuxit upp, säger Precious. Män tar inte ansvar och vi arbetar för att ge kvinnor kunskap om sina rättigheter och möjligheter”.

Platsen där vi möts är Katima Molilo i nord-östra Namibia. Detta är det område där flest människor lever med HIV, upp mot 40 %.

Kvinnorna jag pratar med är informatörer på NAPPA, en av Afrikgruppernas samarbetsorganisationer. De är sju personer som arbetar som informatörer runt sexuell hälsa och familjeplanering. Tre av dem riktar sig mot ungdomar på skolor och allmänheten i byar och kyrkor.

Fyra arbetar med målgruppen sexarbetare. Dem som andra ofta kallar prostituerade. Fram till frågan om deras fäder skojade och skrattade de unga kvinnorna hela tiden medan de beskrev sitt arbete.

”Vi undervisar runt sexuella sjukdomar, om hur man blir gravid, diskuterar könsroller och vad man ska göra om man blir våldtagen”, berättar Justine. ”Många blir gravida alldeles för tidigt. Medelåldern för förstföderskor är runt 16 år”.
De fyra som arbetar med sexarbetare är ute på nätterna och pratar med tjejer som letar upp lastbilschaufförer. Katima Molilo ligger på gränsen till Zambia och Botswana. Det är en transitstad och har därför mycket prostitution.

”Vi vill erbjuda dem en möjlighet”, säger Sara. ”Det är viktigt att inte fördöma deras jobb. För sexarbetarna är det ett jobb att ha sex och vi vill bara berätta om vilken hjälp de kan få med sin hälsa och hur de kan hålla sig friska. Alla känner idag till HIV och att man ska använda kondom, men ibland chansar de för att de får bättre betalt utan. Det är fattiga kvinnor så det är lätt att förstå att det kan vara lockande”.

För många av sexarbetarna är det ett tufft liv i fattigdom och utsatthet. Många av dem har mist sina föräldrar tidigt eller vuxit upp med föräldrar som behandlat dem illa.

Vad är det svåraste med att arbeta för att stödja prostituerade undrar jag.

”Det svåra är att man måste börja med att älska sig själv innan man kan börja att bry sig om sin egen hälsa och riskerna man tar”, förklarar Precious.

Recommended Posts