Dansa medan du är ung

En av de unga danslärarna ska bli pappa. Det var inte direkt planerat, han och tjejen har ju nyss blivit ihop. Hon är en av eleverna. Men gjort är gjort. Efter att killens föräldrar gjort ett formellt besök hos tjejens, återstår bara ett godkännande från staten. Detta eftersom att den blivande mamman är minderårig, femton år.

Abort i Angola är en ickefråga. Förutom att det är olagligt är det i de flesta områden olämpligt och skambelagt. Men som överallt i världen görs det i alla fall.

– Det finns doktorer som utför aborter i hemlighet, men det är väldigt dyrt så istället görs det hemma med alternativa mediciner och metoder. Många flickor och kvinnor dör under ingreppen, säger Galberto Filianes på partnerorganisationen ANGOBEFA.

Alternativen är alltså inte så många för den 15-åriga danseleven. Hon gör bäst i att glädjas åt situationen; hon kan ju ändå inte ändra den. Knappt har hon blivit kvinna innan hon vävts in i det nät som blev hennes öde. Graviditeten avbryter hennes utbildning, vilket drastiskt minskar hennes chanser till jobb i framtiden. Den blivande pappan förväntas försörja henne. Misslyckas han med det går uppgiften över till hans pappa.

I bristen på utbildning, jobb, egen inkomst och den självkänsla dessa tre komponenter brukar ge, blir hon beroende av sin man i allt hon gör. Kanske är det bara i mina västerländska ögon som detta svider som rå lök? Kanske kommer hon leva lyckligt i det välordnade lilla slumområdet där de kommer bo? Är vi inte alla beroende på ett eller annat sätt? Är jag så mycket friare?

Fast det går inte att komma ifrån. Det blir inte lätt för henne att säga ifrån om han är otrogen, om han slår henne, om han dricker för mycket – när det är han som betalar maten på bordet. Inte heller lätt att känna till sina rättigheter, som kvinna, medborgare och människa, när hon tas från skolvärlden till en vardag som begränsas till hemmet.
ANGOBEFA arbetar framförallt med förebyggande arbete, bland annat med rådgivning och utbildningar till unga för att undvika oönskade graviditeter. När graviditeten redan är ett faktum finns inte mycket att göra, säger Galberto.

– Vi kan inte uppmana till abort ens om en kvinna blivit våldtagen av sin egen pappa, för då går vi emot lagen. Abort är förbjudet i alla situationer. En lag var på förslag som skulle tillåta abort i specifika fall, men den blev stoppad av kyrkan som har stark ställning här.

Galberto ser just nu inget ljus i den tunneln, frågan om laglig abort är alltför känslig. Så till vad ska vi lägga hoppet, hur ska jag nu ge er läsare en doft av utveckling och framtidstro? Jag intalar mig att det blir bättre, att det faktum att allt fler kvinnor utbildar sig och tar plats på arbetsmarknaden kommer att minska det stora antalet tidiga graviditeter. Jag intalar mig att det bara är jag, född i ”världens mest jämställda land”, som överdriver det katastrofala i att bli hemmamamma på heltid vid 15-års ålder. Jag intalar mig att lycka finns överallt och inte nödvändigtvis kräver valfrihet och jämställdhet.

Men ändå, det suger att den där tjejen nog inte kommer till dansen mer.

/Klara

Recommended Posts