Arbete mot sexuellt tvång, diskriminering och våld.

Florence Sinchembe är sjuksköterska på NAPPAs klinik i Katima Molilo i nordöstra Namibia. Detta är Namibias fattigaste område och med den största spridningen av HIV (37,7 % av befolkningen) Florence utstrålar klokhet och hon påpIMG_6915ekar själva att hon levt i många år, även om jag inte tycker hon ser gammal ut. NAPPA är en av Afrikgruppernas samarbetspartner som arbetar för att förbättra ungas kunskap om sexuallitet och hälsa. De arbetar mot all form av sexuellt tvång, diskriminering och våld.
Som sjuksköterska testar Florence människor för HIV och är van vid att ge negativa besked. Hon vet att det förändrar ens liv att ha HIV men det är bättre att veta än att inte veta. Ju tidigare man börjar medicinering ju bättre är det. Målgruppen är framför allt 10-19 åringar men kliniken är även öppen för äldre personer.
– Det är ingen dödsdom att få ett HIV besked men det är viktigt att man tar det på allvar och sköter om sig, säger hon. Ett problem för många här är att de inte kan äta sig mätta och därför klarar de inte medicinens biverkningar. Ibland slutar de ta medicinen och då kan de gå riktigt illa.
Florence har två döttrar som läser vid univeristetet I Windhoek, Namibias huvudstad. Hennes man dog för flera år sedan och hon har bestämt sig att leva ensam. Hon vet att flera män skulle välja henne bara för att hon har en stadig och ganska bra inkomst, men hon vill att hennes pengar ska gå till hennes döttrars utbildning.
– Det värsta med jobbet är när det kommer mycket unga flickor, berättar Florence. Flickor som är 10 år gamla kommer för att de är rädda att vara gravida eller HIV positiva. Mannen styr helt över sexualliteten här. Kvinnan har sällan något att säga till om. Hon har inte makt över sin egen kropp. Det är inte ovanligt med vare sig med pedofili eller insest.
Men det finns också ljuspunkter i arbetet och Florence berättar entusiastiskt om NAPPAS volontärer. De är ute i byarna och bland prostituerade, på gatorna på nätterna för att berätta om HIV, om hur man kan skydda sig och testa sig.
– Det är våra volonärer som gör det viktigaste arbetet, säger hon stolt. De hjälper många utsatta barn och unga i sitt modiga arbetet. De är våra hjältar!

Recommended Posts