Antagen lag mot våld i hemmet

Den 14 december 2010 antog Angolas parlament lagen mot våld i hemmet. Den 8 januari genomfördes en manifestation i Luanda (organiserad av metodistkyrkan och familjeministeriet) där tusentals människor deltog för att visa sitt stöd för den nya lagen.

I sitt nyårsstal sa Angolas president José Eduardo dos Santos att ”det är inom familjen som vi i första hand måste finna den grundläggande motivationen för att erövra det som vi behöver för att förbättra vår morgondag”.

Afrikagrupperna har sedan 1993 stöttat projektet Kvinnorätt i Angola som drivs av OMA (Organisação da Mulher Angolana) som redan 1986 startade sin verksamhet med stöd från Sida. Sedan dess har verksamheten vuxit och idag består den av ett flertal center runt Luanda där både kvinnor och män får stöd av rådgivare i frågor gällande våld i hemmet.

OMA har under flera år lobbat för att regeringen ska anta laget mot våld i hemmet och uttrycker nu sin glädje för att deras ansträngningar äntligen fått utdelning. ”Vi välkomnar denna lag eftersom vi tror att den kommer att hjälpa oss i vårt arbete att genom juridisk hjälp stötta personer som utsätts för våld i hemmet. Denna  lag ger oss än mer trovärdighet och med lagen på vår sida kan vi arbeta med mer öppenhet och större inverkan”, säger Tininha som arbetar på centret.

Även Angolas justitieminister, Guilhermina Prata, erkänner OMA i sitt tal om laget mot våld i hemmet, som en av de främsta försvararna för kvinnors rättigheter genom sitt 30 år långa engagemang via rättscenter, rådgivning och stöd.

Den 3 februari väntas lagen antagas i sin helhet, fram tills dess är det öppet för civila samhället att komma med kommentarer.

/Erika

Recommended Posts