”Mäns våld mot kvinnor är utan tvekan vårt största problem”

-Kliniken är i ett dåligt skick. Bara för att våra klienter lever i fattigdom betyder inte det att deras hälsoservice också ska vara fattig. Av våra sju kliniker i landet är Katimakliniken den som behöver mest upprustning.

Bravo Linosi, chef på Afrikagruppernas partnerorganisation Nappa, beskriver deras klinik i Namibias huvudstad Windhoek. Undersökningsrummen är ombonade containrar och ser inte mycket ut för världen på utsidan. Ändå väljer många denna klinik framför de statliga klinikerna. Kliniken behandlar enbart hälsa som relaterar till sexualitet och graviditet. Personalen är specialiserad på att ge ungdomar ett bemötande som uppmuntrar dem att återkomma, men avvisar ingen.

Esther vid NAPPAs klinik

Esther vid NAPPAs klinik

-Vårt klientel är nog hälften ungdomar och hälften vuxna. Det är egentligen inte bra. Om ungdomar ser någon vuxen de känner när de kommer händer det att de vänder i dörren, förklarar sjuksköterskan Esther Shiningeni.

Att uppsöka hälsovård kan ta emot. Om anledningen därtill handlar om intima eller privata skäl, som p-piller, könssjukdomar eller oönskad graviditet blir det ännu svårare. Esther är själv gravid och väntar sitt andra barn. Hon tycker att i stora drag är mödravården bra i Namibia. Skillnaden i service, mellan statlig och privat vård, anser hon ha med personalens tid att göra. Fast det här är verkligheten i städerna. På landsbygden kan hälsoservice vara helt icke-existerande.

-Namibia är ett stort land och glesbebyggt. På landsbygden finns många som aldrig går på någon läkarkontroll och som föder hemma. Det är anledningen till att vår mödradödlighet är så hög. På vissa platser finns tält upprättade utanför kliniker. Dit kan gravida kvinnor ta sig och invänta förlossning. Men det kan ju dra ut på tiden. Föreställ dig att behöva bo ensam, utan din familj, i en månad. Det är inget lockande alternativ.

Förutom underskott av sjukvårdspersonal och landsbygdsvård är Esther säker på vilken den största utmaningen är vad gäller mödrahälsa.

-Mäns våld mot kvinnor är utan tvekan vårt största problem. Då menar jag direkt våld men också strukturellt våld. Kvinnors ekonomiska och sociala beroende till män gör att de inte kan skydda sig vid samlag. Vi har oräkneliga exempel på studentskor som får skolavgiften betalad av en pojkvän som inte vill använda kondom. När hon sen blir med barn står hon där ensam när han sticker, oförmögen att kunna fortsätta sin utbildning och utan försörjning.

Esther inne på kliniken

Esther inne på kliniken

-Det är många ungdomar som kommer hit. Många tror att vi utför aborter. Men det kan vi inte eftersom det är olagligt. Däremot utför vi mycket vård som relaterar till osäkra aborter. Kvinnor kommer hit efter lyckade eller misslyckade försök med stora blödningar och ingen att vända sig till.

-Både regeringen och civilsamhället har gjort mycket väsen av sig vad gäller mäns våld mot kvinnor för att minska det. Men män verkar vara av uppfattningen att de är under attack. Att fokus och resurser riktas mot kvinnor. De blir defensiva och oförmögna att se sig själva, sin bror eller kompis, som del av problemet.

-Jag vet inte vad som måste göras för att ändra det. Hårdare straff? Ett som säkert skulle minska mäns våld är om tillgången till alkohol reglerades mer. Idag hittar du shabeens (lokalpubar) i varje gatuhörn. De är öppna dygnet runt och alkoholen alltid tillgänglig. Sen måste vi naturligtvis göra något åt fattigdomen. Det är inte hållbart att kvinnor ska vara ekonomiskt beroende av män för alltid.

-Vi refererar många till enheten för kvinnoskydd. Där får de bra bemötande och kvinnor som går genom den vården har större benägenhet att göra polisanmälan. Mycket handlar om bemötande vad gäller att stärka kvinnor. Det är därför jag personligen trivs bättre här än på en statlig klinik. I den offentliga vården är ordalagen hårda. Det skrämmer patienten och i värsta fall motverkar det vårdens syfte. För oss som jobbar med ungdomar blir det extra tydligt.

Under hela maj pågår Afrikagruppernas kampanj mot mödradödlighet. Mors dag är 31 maj och vi uppmuntrar dig att köpa vårt fina morsdagskort och skicka till några mammor som du tycker om! Vi säljer även handgjorda armband av återvunna vattenledningar som tillverkas av en grupp kvinnor i Namibia som lever med hiv.  Armbanden och korten hittar du här www.afrikagrupperna.se/gavoshop

Ingen mamma ska behöva dö under en graviditet eller förlossning. Stöd Afrikagruppernas arbete för att fler mammor ska överleva!

Läs mer om kampanjen på www.afrikagrupperna.se/allamammor

 

/Agnes Nygren, informatör och programhandläggare

Recommended Posts