”We have done it, so can you”

I onsdags var det fjärde gången som “National HIV Testing Day” hölls i Namibia. Under parollen ”We have done it, so can you” räknar hälsoministeriet med att omkring 17 000 människor testade sig för hiv, varav nästan 7 000 för första gången. De officiella siffrorna för landet är fortfarande dystra, även om de faktiskt gått ned, med omkring hela 18% av befolkningen 15 – 49 år hivsmittade, så att testa sig är givetvis mycket viktigt.

I vad som möjligtvis är ett trendbrott klev i samband med dagen en lokal artist kallad Sunny Boy fram och berättade att ett positivt besked inte innebär slutet. ”Vad det innebär är att du måste ta hand om dig själv och leva positivt”, sa han. Vilket för övrigt är precis vad Afrikagruppernas senaste namibiska samarbetspartner Positive Vibes handlar om.

Till skillnad från det stora grannlandet i söder är kända individer som träder fram och berättar att de är hivsmittade något Namibia saknar. Det vore därför positivt i alla bemärkelser om Sunny Boys exempel snart följdes av fler.

Recent Posts