Vi måste få stopp!

–Varför sparar du dina drickor? frågade jag Yolanda.

Det var tredje dagen på en workshop i Windhoek, Namibia, för dem som vårdar aidspatienter. Deltagare hade kommit från hela landet för att få psykosocialt stöd. Jag var med som journalist för att rapportera till Sverige om workshopen. Jag deltog i målning, berättande, teater och faktainformation, som blandades i ett kreativt skapande.
–Jag sparar dem till min lillasyster, svarade Yolanda.

Yolanda var 19 år. Hon hade sex flaskor läsk i en plastkasse. En kasse hon skulle ha i knät hela vägen hem till Katima Mulilo, en hel dags resa med buss från Windhoek.
–Det är bara hon och jag kvar, sa hon sedan.

Hennes mamma hade dött, hennes pappa hade dött, hennes bror hade dött. Jag tittade på Yolanda, men kunde inte svara. Gråten satt ivägen. När jag åkte hem till mina barn den eftermiddagen snurrade en enda tanke i mitt huvud:  Vi måste få stopp på det här! Mitt liv förändrades den dagen. Jag bestämde mig för att aktivt vara med och stödja kampen mot hiv. Mina barn och deras kompisar skulle inte behöva uppleva det Yolanda varit med om, tänkte jag.

Detta var 2001 och mycket positivt har hänt kring hiv sedan dess. Inom Afrikagrupperna har vi till exempel tillsammans med våra partner i södra Afrika kämpat för att minska effekterna av hiv-pandemin. Tack vare det har många fått det bättre.

I dag är det Världsaidsdagen. Temat för i år är bland annat att ingen enda människa ska diskrimineras på grund av att man lever med hiv. I dag får du som är medlem eller givare hos oss också tidningen Agera i brevlådan. Den är vår julhälsning till dig. En julkalender där du kan läsa 24 fantastiska berättelser om hur människors liv förändrats tack vare ditt stöd och engagemang. I första luckan möter du några som varit på workshop med Positive Vibes, vår partner som arbetar med hiv i Namibia. En del av workshopen handlade om just diskriminering. Nya insikter och nya infallsvinklar prövades.

I dag tänker jag på Yolanda och hennes lillasyster. Och på de sex flaskorna med dricka i plastpåsen. Jag hoppas att vårt arbete mot hiv bidragit till att de två systrarna fått ett bättre liv. För att stödja arbetet lite extra idag satsar jag 50 kronor och köper ett rödaband. En vacker pärlbrosch som tillverkas av kvinnor i Namibia. Jag bär den på min jacka och sprider därmed symbolen för arbetet mot hiv. Överskottet går till vårt viktiga arbete. Vill du göra som jag hittar du broschen i vår gåvoshop.

Tack för ditt bidrag!

GOD JUL!

PS. Du som ännu inte är medlem eller givare hos oss kan dag för dag fram till julafton öppna en lucka på vår hemsida och ta del av vårt framgångrika arbete. Välkommen!
Medlem blir du här.
En gåva kan du skänka här.

Recommended Posts