Utan mat svimmade jag och kroppen reagerade starkt

agera3

Rosita

En som kan intyga att Afrikagruppernas partnerorganisation Othokos matpaket i kombination med hemsjukvården de ger gör underverk är Rosita Daimone.

-Jag har en historia att berätta, säger hon.

Rosita är 28 år och bor i Cuamba i norra Moçambique. Hon har två barn och en syster som bor långt borta. Hennes föräldrar är inte kvar i livet. 2008 blev Rosita sjuk.

– Jag kände till hiv och var mycket rädd för det. Jag gick till sjukhuset och gjorde olika tester och fick veta att jag var hiv-positiv. Men jag trodde det inte. Jag gick till traditionella läkare. De gjorde olika behandlingar men jag blev inte bättre. Jag gick till sjukhuset igen och återigen gjorde de tester med samma resultat. Jag förnekade det. Det var lögn. Men jag blev inte bättre och tredje gången jag gick till sjukhuset och fick samma besked, att jag är hiv-positiv, accepterade jag det.

Rosita vågade inte berätta för sin man i rädsla att han skulle lämna henne och när han väl fick reda på det övergav han henne. Då var hon mycket sjuk och visste inte vad hon skulle göra för att bli bättre. Hon hade slutat att bry mig om medicinerna för hon kunde inte fixa mat till sig själv eller till sina barn. Det var då Vitorina från Othoko hittade Rosita och Vitorina förklarade för henne hur hon skulle ta medicinerna. Rosita var i en kritisk fas. Hon kunde inte resa sig. Vitorina fortsatte att besöka Rosita. Hon tvättade henne, gav henne mat och hon tog hand om Rositas barn.

– Jag kände att maten gjorde gott för mig. Utan mat svimmade jag och kroppen reagerade starkt. Med matpaketet kunde jag återgå till medicinerna, berättar Rosita.

De gånger Othoko inte hade nog med matpaket så tog Vitorina med majsmjöl hemifrån henne, så Rosita skulle kunna ta medicinerna. Med maten blev tillfrisknandet snabbt. Nu mår Rosita bra.

När Rosita var som sjukast fick hon besök av en granne som hade fördomar och som ville få bort Rosita från kvarteret.

-Hon slog mig och förolämpade mig. Hon sa att jag borde dö och att de inte ville ha såna som mig i kvarteret. Jag hade då utslag och diarré. Hon gick till kvarterschefen och sa att jag inte kunde få bo kvar i kvarteret.

Rosita stängde in sig och isolerade sig. Hon orkade inte med fördomarna och förolämpningarna. Under den tiden fick hon enormt stöd av Vitorina.

agera6 2

Rosita och Vitorina

-Vitorina uppmuntrade mig. Hon sa att jag inte skulle bry mig om de med fördomar och att hon skulle hjälpa mig. Jag kände inte Vitorina sen tidigare. Hon var en främling som gjorde allt detta för mig. När jag ser Vitorina idag ser jag på henne som min mamma. Hon är modig, hon var inte rädd för mig och hon kom till mig.

Det är intressant att se på antalet aktivister som jobbar med Othoko som tidigare var sjuka, fått vård av Othoko och sen när de tillfrisknat blivit aktivister själva. Aktivisterna jobbar som hemsjukvårdare eller på odlingarna för att hjälpa sina medmänniskor.

Sedan 2011 är Rosita också aktivist i Othoko.

-När jag är ute i byarna och kvarteren och pratar med människor om hiv så är det många som säger med rädsla att de absolut inte är hiv-positiva. Då säger jag bestämt, det är jag! Jag känner mig glad över att kunna göra aktivt arbete.

Tre gånger i veckan gör Rosita hembesök. Hon har haft ansvar för tio patienter. Sex har blivit mycket bättre. Även de fyra som fortfarande är på bättringsvägen har kommit ur den kritiska fasen. Hos två av dem gör Rosita endast kontrollbesök nu. De andra två levererar hon fortfarande matpaket till på cykel.

-När jag träffar folk som inte vill ta medicinerna och som inte vill tro på sjukhusets provresultat så säger jag se på mig! Kan du tro att jag är hiv-positiv?! Det finns mycket kärlek i det här arbetet. De sjuka blir lätt isolerade och tänker bara på döden men besöken från aktivisterna kommer med mod, säger Rosita.

Nu kan du hjälpa familjer som lever med hiv att få tillräckligt med mat för att bromsmedicinerna ska fungera. Genom att boka en plats på Afrikagruppernas julbord ger du ett matpaket och julmat till en familj som verkligen behöver det. Boka plats på årets godaste julbord här!

Recent Posts