Unga sexualupplysare i Angola

Aktivisterna i Afrikagruppernas partnerorganisation Bismas das Acácias träffas en lördagmorgon på en marknad i Caimbambo i Angola. De delar upp sig i par, en tjej och en kille i varje och åtminstone en i varje par pratar det lokala språket Umbundo. Aktivisten Ladislau Fernando förklarar att det är för att de ska kunna föra samtal med så många som möjligt.

bismas8

Ladislau och Florinda i samtal på marknaden

-Om någon bara vill prata med en tjej eller bara med en kille, eller om någon inte känner sig bekväm om den inte får prata på sitt modersmål då kan vi anpassa oss.

Aktivisterna delar upp informationsmaterial och kondomer mellan sig och sen ger de sig av. Paren går in på marknaden i olika riktningar för att samtala med så många människor som möjligt om sexuell och reproduktiv hälsa. Ladislau slår följe med Florinda Helder. Allt efter att de samspråkar med folk och delar ut kondomer för de statistik. Bismastrumma

Efter samtalsrundan samlas aktivisterna och börjar spela trummor. Det drar till sig uppmärksamhet och människor kommer till platsen för att lyssna. Många av dem som aktivisterna fört samtal med på marknaden finns med i publiken. Aktivisterna börjar dansa och bjuder in folk från publiken att delta medan fler ansluter sig till folksamlingen.

Efter en stund börjar aktivisterna ett skådespel om hiv och stigmatisering.

Både Florinda och Ladislau har varit med i Bismas das Acacias dans och teatergrupp i flera år. Båda gillar att göra föreställningar med budskap för socialförändring. Arbetet är viktigt och behövs. Ladislau förvånas över hur lite kunskap folk har om sexuell och reproduktiv hälsa trots alla nationella kampanjer.

-Teatern är ett verktyg för att närma sig människor, säger Florinda. Innan jag började i gruppen var jag blyg och hade svårt komma i kontakt med människor, men teatern har förändrat mig.

Och Bismas das Acácias arbete förändrar och förbättrar människors liv!

bismasteater

Ladislau tillsammans med tre andra skådespelaraktivister under föreställningen på marknaden

Recent Posts