Unga förändrar genom dansaktivism

Afrikagruppernas partnerorganisation Othoko verkar i norra Moçambique och vi har tidigare skrivit om deras fantastiska hemvårdsarbete. En annan viktig del Othokos verksamhet handlar om att skapa möjligheter för lärande när det gäller sexuell och reproduktiv hälsa. Det finns ett tabu kring detta tema. Många ungdomar kan inte prata om sex hemma och sexualundervisningen i skolorna är bristfällig eller existerar inte. Tonårsgraviditeter är vanligt förekommande. Ett av Othokos syften är att få bort stigmatiseringen av de som lever med hiv och de som blivit oönskat gravida som tonåringar eller utanför ett äktenskap. Det gör Othoko med musik, dans och teater som verktyg.

OthokoPaciencia

Paciencia under en föreställning

Paciencia Manuel, Rosema Rodrigues och Michael Jackson är aktivister i Othoko. Alla tre dansar, spelar teater och musik. Michael berättar att han har dansat och spelat i hela sitt liv. För några år sedan gick han med i Othokos dans och teatergrupp. Han beskriver att dansen fått en ny mening när han kunde kombinera dansandet med aktivism.

– Vi tränar varje vecka och gör föreställningar som tar upp olika aspekter av sexuell och reproduktiv hälsa.  Vi gör koreografierna tillsammans, berättar han.

I repertoaren finns bland annat nummer som berättar om hur sjukdomar smittar, hur en skyddar sig, hur traditionell medicin kan komplicera situationen, om osäkra och säkra aborter och om genusnormer.

– Det ses som till exempel som status för en man att vara far till många barn. Vi ifrågasätter den normen, förklarar Paciencia. Vi frågar vem ansvaret att ta hand om barnen faller på och varför skaffa fler barn än en kan försörja?

– Tillsammans åker vi ut till samhällen, byar och kvarter i vår stad. När vi börjar spela kommer det massor av folk och då kör vi igång föreställningen, säger Rosema.

Othokounga

Rosema, Paciencia och Michael

– Jag känner en enorm glädje i det vi gör. Jag kan kombinera det jag älskar att göra med ett budskap som kan förändra och rädda människors liv, säger Michael med ett stort leende på läpparna.

Paciencia och Rosema instämmer.

-Othokoaktivisterna är ett jätte bra gäng med fin sammanhållning. Vi trivs ihop, har jätte roligt när vi jobbar och samtidigt utför vi ett enormt viktigt arbete, tillägger Paciencia.

Genom musik, dans och teater kan Othoko bryta tabut och föra en dialog om sex, sjukdomars spridning, skydd, familjeplanering och begränsande normer. Under Othokos föreställningar kommer besökare i alla åldrar. Många lockas till skratt då föreställningarna behandlar svåra ämnen på ett humoristiskt sätt. De olika numren avdramatiserar de tabubelagda ämnena och får igång samtal. Föreställningarna inger hopp eftersom de visar på hur drabbade kan söka vård, få hjälp, överleva och leva vanliga liv.

Recent Posts