Ta reda på din status

”Så länge du inte har tagit testet är du hiv-positiv”, ropar Ali ut över folkmassan som växer sig allt större i byn Dombe Grande. Ali är 23 år gammal och jobbar som hiv-aktivist för organisationen Bismas da Acacias i provinsen Benguela. ”Jag har tagit reda på min status, har du? Vi måste alla ta ansvar för att skydda oss själva och andra.”

Ali

När Ali kliver upp på scenen, som är belägen mitt på torget i byn, börjar först några få nyfikna personer dyka upp. ”Vem kan säga något om hur hiv sprids?” frågar Ali. Ingen rör sig. ”Den som kan berätta något om hur hiv sprids får en bok”, fortsätter Ali. En man kommer fram och säger att hiv sprids genom oskyddat samlag. Han får en bok och applåder. Fler blir intresserade och inom några minuter är scenen full av folk både framför, bakom och ovanpå. Interaktionen är stor, frågor ställs och besvaras, myter och fördomar bryts, böcker och kondomer delas ut.

Ali in action

När dagen är slut har Ali blivit av med 60 böcker och 800 kondomer. Och vi har alla blivit övertygade om att bästa sättet att stoppa spridningen av hiv är att själva ta reda på om vi är positiva eller inte.

Har du testat dig?

/Erika

Ali

Recent Posts