Svenska ambassaden på besök i Benguela

Den 13 september besökte Sveriges ambassadör i Angola, Bo Emtén, tillsammans med sin fru Ivona och Exportrådets representant Patrik Andersson, Afrikagruppernas verksamhet i Benguela. Tillsammans med Afrikagruppernas partner ADRA Benguela besökte vi kommunen Dombe Grande där den lokala administrationen tillsammans med byledare och paraplyorganisationen för lokala jordbruksorganisationer, NRA, emottog oss.

Afrikagrupperna startade sitt arbete som svensk ideell organisation just i Dombe Grande för 17 år sedan (1993) tillsammans med ADRA Benguela. I början handlade arbetet om att stötta lokala jordbrukare att gå samman i kooperativ som sedan blivit registrerade föreningar och idag fungerar självgående med paraplyföreningen NRA som stöd.

Under besöket fick vi bevittna föreningarnas framgång då de lyckats gå samman och utöka sitt jordbruk genom att starta effektiva bevattningssystem via eldrivna vattenpumpar som de bland annat införskaffat med medel från Afrikagrupperna och ADRA.

Kring 60% av Angolas totala befolkning lever av jordruk. Benguela har ett mycket torrt klimat vilket gör att moderna bevattningsmetoder är nödvändiga för att bruka jorden och utöka produktionen. Tack vare vattenpumparna lyckades flera av de lokala föreningarna i Dombe Grande under år 2009 producera tillräckliga mängder grönsaker för att även kunna sälja till den lokala matbutikskedjan ”Nosso Super” samt till andra provinser.

Vi fick även träffa den lokala ungdomsgruppen som blivit utbildade till HIV/aids aktivister av ADRA. De framförde två teaterstycken och en egenkomponerad sång om vikten om att skydda sig mot HIV.

”Det är viktigt för en ambassadör att lämna Luanda och besöka verkligheten i Angola”, sa Bo Emtén och poängterade att vänskapsbanden mellan Sverige och Angola ännu är starka.

Som avskedsgåva och tack för besöket överlämnade vice administratören för Dombe Grande, Dona Tina, en lerkruka och ett par londinhis, (typiska sandaler från Benguela tillverkade av bildäck) till ambassadörsparet.

Ambassadens besök gjordes i samband med provinsresor till Benguela och Huambo där sällskapet även träffade provinsguvernörer och representanter för svenska företagare i Angola, bland dem Eltel och ABB som även de har projekt i regionen.

/Erika

Recommended Posts