Smile

Lite oroande är det. Namibias kondomtillverkare Commodity Exchange (ComEx) – såvitt jag förstår även Afrikas enda kondomtillverkare – har sedan en tid stoppat produktionen. Och det sedan det namibiska hälsoministeriet förra året sagt upp avtalet med fabriken. Ministeriet distribuerar kondomerna gratis via organisationer i civilsamhället, som till exempel vår partnerorganisation NAPPA.

De som betalar notan för kondomtillverkningen är däremot Global Fund och de ansåg tydligen att Smile-kondomerna från ComEx var för dyra. Så ministeriet valde i stället att försöka importera billigare kondomer från länder som Indien och Malaysia. Men den av ComEx tillverkade Smile-kondomen är väletablerad och litad på i Namibia. Och efter att ha brutit kontraktet med ComEx kan man inte heller distribuera kondomer under namnet Smile. Och det verkar det som om man vill kunna fortsätta göra.

Så hotet som nu hänger över Namibia, ett land med en HIV-prevalens runt 18%, är att om ett par månader stå utan kondomer. Produktionen är stoppad och lagren av Smile-kondomer håller på att tömmas. Det ryktas om att ministeriet nu påbörjat diskussioner med ComEx om att återuppta produktionen, men att ComEx nu vill sälja varumärket Smile till ministerier för fem miljoner namibiska dollar, och under fem år få en royalty på tre cents per distribuerad kondom. Men ingen vet. Och rörigt är det.

Jag tror dock inte att någon, varken Global Fund, den namibiska regeringen, ComEx eller någon annan inblandad, vill vara delansvariga för den katastrof det skulle innebära för Namibia att stå utan kondomer. Det är bara tre månader sedan UNAIDS-chefen Michel Sidibé berömde Namibia för den framgångsrika kampen med att få ner antalet nya smittade, som under de senaste tio åren sjunkit med över 25 procent. Utan kondomer skulle den statistiken ganska snabbt se helt annorlunda ut.

Recommended Posts