Sex, hiv och osäkra aborter – NAPPAs kliniker en ljuspunkt för unga

NAPPAs ungdomsgrupp ordnar aktion på alla hjärtans dag.

NAPPAs ungdomsgrupp ordnar aktion på alla hjärtans dag.

Kön ringlar sig lång utanför kliniken som är en ombonad container. Hela mottagningen består av ett litet hus och två konteinrar –en för kuratorn och en som undersökningsrum. I kön sitter enbart kvinnor, många har sina småbarn med sig. Natalia, programhandläggare på Nappa berättar:

-Det var inte förrän ganska nyligen när vi gjorde en liten undersökning av klientelet som vi förstod att människorna här trodde att det var en kvinnoklinik. Vi försöker sprida att att män också är välkomna, men män har en tendens att undvika söka hjälp, ens när de vet att de kan.

Vi befinner oss i Okhandja, en av kåkstäderna i Namibias huvudstad Windhoek där Nappa driver en utav totalt sex kliniker i olika regioner. Den här klinikens främsta syfte är att testa för könssjukdomar, hiv och graviditetsrelaterade undersökningar.

På hela stället finns en sjuksköterska som en vanlig dag ser till ett trettiotal patienter. Nappa bedriver även skolprojekt där de går ut i skolan och informerar om graviditet, könssjukdomar och preventivmedel. Det är inte helt lätt, sex är i Namibia liksom överallt tabubelagt.

Melissa Muuondjo och Grace Goagses är båda med i en ungdomsrörelse som får stöd av Nappa. Vi pratar om utmaningar unga människor i Namibia möter.

Grace Goagses, drivande medlem i NAPPAs ungdomsgrupp.

Grace Goagses, drivande medlem i NAPPAs ungdomsgrupp.

-Det är lättare att få stöd av vänner än av föräldrar. Vi unga vet mycket mer om hiv än vad vuxna gör. Jag menar, föreställ dig att jag skulle berätta för min mormor att jag är hivpositiv! Hon skulle tro att det var slutet för mig. Att jag redan var död. Kanske skulle hon till och med behandla mig som död. Kanske blir man utslängd av sin mamma som säger ”Vad vad det jag sa! Så går det när man har sex. Nu får du ta konsekvenserna”, berättar Grace.

-Vi försöker sprida information om hiv och säkert sex. Det är inte alltid lätt, ofta måste vi ta till knep som teater eller stand-up komedi för att få unga människor att lyssna. Nåt som är särskilt svårt är tonårsgraviditet. Blir du med barn måste du hoppa av skolan. Det är vanligt, och sen då…? Hur ska du försörja dig utan utbildning?

Natalia fyller i:

-Lagen är luddig vad gäller preventivmedel för ungdomar under 18. Det går att tolka som att föräldrarna måste vara med och ge sitt godkännande. Vi väljer att tolka det som att man inte behöver tåga hit med föräldrarna i släptåg. Vi försöker också få kontakt med föräldrar i allmänhet för att ändra attityder. Det kan vara jobbigt att veta att ditt barn är sexuellt aktivt men hellre ta bort de skygglapparna än att en dag få reda på att ditt barn är med barn eller hivpositiv.

-Vi jobbar aktivt mot regeringen för att göra hälsovården mer ungdomsvänlig. För våra kliniker har vi inrättat ungdomsråd, som kan vägleda vår personal. Vi jobbar också för att ändra lagstiftningar som den här om preventivmedel, eller förbudet mot abort.

-Någon gång i månaden rapporteras om spädbarn som blivit dumpade. Nu senast på en byggarbetsplats. Förvånandsvärt nog hittas bäbisarna oftast levande. När abort är illegalt får det sådana här konsekvenser.

Läs mer om Afrikagruppernas kampanj mot mödradödlighet på allamammor.nu

 

Agnes Nygren

Programhandläggare och kommunikatör, Sydafrika

 

 

Recommended Posts