Othoko har räddat mitt liv

Gracinda Samson kommer från Maputo i södra Moçambique. Hon var ung när hon gifte sig med en man som var militär. I sin tjänst blev han förflyttad till Cuamba i norra Moçambique och Gracinda följde med honom. I Cuamba byggde de upp ett liv och fick tre barn.

-När jag blev sjuk övergav min man mig. Jag var sjuk länge och sängliggande. Då kom en av aktivisterna från Othoko. Det var Olga, berättar Gracinda.

Gra

Gracinda

Gracinda kände inte Olga sen tidigare. Det var en granne till Gracinda som kände henne. Grannen kallade på Olga och bad henne besöka kvinnan från Maputo som låg sjuk.

-Olga kom till mig med mat, filtar och råd. Jag blev genast bättre och började ta mediciner, säger Gracinda.

När Gracindas man hörde att hon blivit bättre kom han tillbaka och bad om förlåtelse. Gracinda förlät honom för hon visste att han behövde samma behandling som hon, annars skulle han också bli sjuk och riskera att dö. Idag är de tillsammans igen och mår bra båda två.

-Han behövde få samma råd som jag fått av Othoko. Han har testat sig och nu gör vi behandlingen tillsammans. För två år sen fick vi ett till barn och barnet föddes negativt. Det är en tjock, välmående liten krabat, säger Gracinda leende.

Nu är Gracinda själv aktivist i Othoko och hjälper andra. Tre gånger i veckan gör hon hemsjukvårdsbesök och levererar matpaket.

– Det här är ett virus som dödar om du inte gör något, men om du behandlar det är det som vilken kronisk sjukdom som helst. Det är farligt att inte följa råden. Att bli sjuk är inte att dö. Jag är som du, jag tar också de här medicinerna, säger jag till de envisa, de som är rädda. Det är rädsla som är risken, berättar Gracinda och fortsätter, det är att inte acceptera som är risken.

Gracinda har aldrig haft återfall sen hon började behandlingen. Aldrig mer har hon fått diarré eller feber som innan.

-Aktivisternas stöd är viktigt. De finns de som jag, som inte har någon familj eller anhöriga i området. Jag är lycklig för Othoko har räddat mitt liv, säger Gracinda.

Afrikagruppernas partnerorganisation Othoko i norra Mocambique ger stöd till sängliggande patienter som lever med hiv. Ett av deras viktigaste arbeten är att ge matpaket till patienter som själva inte har möjlighet att odla eller köpa mat. Nu kan du hjälpa familjer som lever med hiv att få tillräckligt med mat för att bromsmedicinerna ska fungera. Genom att boka en plats på årets julbord ger du ett matpaket och julmat till en familj som verkligen behöver det. Här kan du boka plats på årets godaste julbord åt dig och dina nära och kära!

Recent Posts