Matpaketen motiverar folk att följa behandlingen

För drygt tio år sen hiv-testade sig Lurdes och fick reda på att hon var hiv-positiv. Trots att hon uppsökt vård och tog till sig råd blev hon ändå väldigt sjuk. Hon fick inget stöd från sin man som istället anklagade henne för att ha dragit på sig en okänd, farlig sjukdom. Han kontaktade traditionella läkare för att hon skulle få behandling.

Genom de aktiva sökningarna efter sjuka i behov av vård, som Afrikagruppernas partnerorganisation Othoko utför, hittade aktivisten Olga Lurdes. Hon var då mycket svag och Othokos hemsjukvårdsaktivister började besöka henne.

Lurdes man förbjöd henne upprepade gånger att ta sjukhusets mediciner. Othokos aktivister rådde henne att acceptera den traditionella behandlingen men att inte ta dess mediciner utan istället att ta bromsmedicinerna från sjukhuset. Lurdes man trodde så att hon följde hans order. Lurdes var vid den tiden mycket rädd, hon grät ofta och bad att hon skulle få överleva. Othoko-aktivisterna ingav Lurdes mod. Hon fick även matpaketsleverenserna från Othoko.

l1

Lurdes

-Det är två viktiga faktorer som bidrar till återhämtningsprocessen hos en patient som lever med hiv. Att stärka immunförsvaret genom den näringsrika maten som levererades samt det psykologiska stödet, säger Lurdes.

2005 övergav Lurdes man henne och gifte sig med en annan kvinna. Hon blev ensamstående med sex barn att försörja och uppfostra. Lurdes befann sig fortfarande i en svår situation men var stark nog det kommande året att ansluta sig till gruppen av aktivisthemsjukvårdare. Hon blev en del av ett nytt sammanhang. Hon blev en del av en grupp som hon beskriver som en stor familj. Varför Lurdes valde att bli aktivist var främst för att hon önskar kunna rädda andra människor.

– Othoko räddar många människors liv. Matpaketen motiverar folk att följa behandlingen. Jag är ett vittne till att återhämtning är möjlig.

Att bli aktivist i Othoko förde med sig många fördelar. Hon har genomgått en ledarskapsutbildning och hon är radiopresentatör på lokalradion.

Lurdes är mycket glad över att vara aktivist och just nu har hon fem patienter som hon besöker.

Othoko5

Paprika som Othoko odlar till matpaketen.

Idag är tre av hennes barn lärare och hon minns sorgset hur de gick miste om många av sina lektioner, när de gick i skolan, på grund av att de tog hand om henne. Lurdes före detta man har bett om att de ska försonas, men hon vill inte.

Afrikagruppernas partnerorganisation Othoko i norra Mocambique ger stöd till sängliggande patienter som lever med hiv. Ett av deras viktigaste arbeten är att ge matpaket till patienter som själva inte har möjlighet att odla eller köpa mat. Genom att boka en plats på årets julbord ger du ett matpaket och julmat till en familj som verkligen behöver det. Här kan du boka plats till dig, dina nära och kära på årets godaste julbord! 

Recent Posts