Jag är ett levande bevis på att stödet från medmänniskor är livsavgörande

För sju år sen började Estela bli sjuk. Hon ville inte åka till sjukhuset, utan uppsökte traditionella läkare. En dag kom aktivisten Olga från Afrikagruppernas partnerorganisation Othoko på besök. Olga rådde Estela att göra ett hiv-test för att ta reda på sin status. Det var så hon upptäckte att hon var hiv-positiv och då började hon ta emot stöd och råd från Othoko. Hon inledde behandlingen och fick Othokos matpaketleverenser varje månad.

e

Estela

– Jag hade inget arbete och när jag blev så pass mycket bättre att jag orkade lämna hemmet beslöt jag mig för att ansluta mig till Othoko och hjälpa andra sjuka, berättar Estela.

Hon blev en av Othokos aktivister och gick en utbildning för att lära sig hur hon skulle ge råd och vård till sjuka. I sitt arbete som aktivist finner hon att det viktigaste är att råda folk att ta sina mediciner, för det är många som inte fullföljer behandlingen. Vissa blandar traditionell behandling med behandlingen från sjukhusen. Estela anser att de anhörigas stöd är avgörande och ser det som sin roll att stödja patienternas familjer så att de kan laga näringsriktig och lättsmält mat till de sjuka. Ytterligare en viktig aspekt är stödet från samhället, menar Estela.

othoko6

Sallad som Othoko odlar till sina patienter.

– Jag är ett levande bevis på att stödet från medmänniskor är avgörande.

Eftersom Estela är änka har hon haft svårt att få ihop det ekonomiskt. Grannar kom hem till henne och tog med mat som de kunde avvara. Tack vare detta stöd och stödet från Othoko har hon återhämtat sig och mår nu bra. För närvarande tar Estela hand om sex patienter varav tre varit i kritiska faser som de kommit ur och är nu på bättringsvägen.

Afrikagruppernas partnerorganisation Othoko i norra Mocambique ger stöd till sängliggande patienter som lever med hiv. Ett av deras viktigaste arbeten är att ge matpaket till patienter som själva inte har möjlighet att odla eller köpa mat. Genom att boka en plats på årets julbord ger du ett matpaket och julmat till en familj som verkligen behöver det. Här kan du boka plats på årets godaste julbord till dig eller till en vän! 

Recent Posts