En näringsriktig kost är grundläggande för att kunna ta bromsmediciner

Afrikagruppernas partnerorganisation Othoko i Cuamba, norra Moçambique, gör hemvårdsbesök där de ger stöd till sängliggande patienter som lever med hiv och vars ekonomiska situation är svår.

Othoko2

Aktivisterna Vitorina och Olga på väg på hemvårdsbesök.

En näringsriktig kost är grundläggande för att kunna ta bromsmediciner, men det stärker även immunförsvaret. Hivviruset bryter ner immunförsvaret. Näringsriktig mat är därför viktigt av två anledningar, för att stärka immunförsvaret så att kroppen orkar bekämpa infektioner samt för att göra intag av de starka bromsmedicinerna möjlig.

– Fortfarande är det ett stort antal av de som lever med hiv i Moçambique som avslutar sina behandlingar för att de inte uthärdar dem, på grund av de inte har tillräckligt med mat, berättar Miguel Antonio som är koordinatör på Othoko.

Som en lösning på detta problem distribuerar Othoko, med stöd av Afrikagrupperna, varje månad ett matpaket till sina patienter.

Othoko har levererat matpaket sedan 2008. För fem år sen började Othoko odla korn och grönsaker som ett sätt att främja hållbarheten i sin verksamhet. Jordbruksprodukterna levereras i matpaketen till de som är inskriva på Othokos program samt delas upp mellan dem av Othokos aktivister som också är i behandling. Othoko har i dagsläget 104 patienter, 97 aktivister och odlingar på sju hektar.   

[Namnlös]

Miguel, Othokos koordinatör håller upp en rädisa från Othokos odlingar.

Ett matpaket innehåller och kostar:

  • Ris                     5kg        175mzn
  • Majsmjöl          5kg      120 mzn
  • Bönor               3kg      150 mzn
  • Jordnötter       1kg       50 mzn
  • Salt                   1kg       10 mzn
  • Socker              2kg      40 mzn
  • Olja                   1l          75 mzn
  • Grönsaker       1kg       50 mzn
  • Tvål                   1st        20 mzn

Totalt:                                     690 mzn  ca 150 sek

Matpaketet är gratis för Othokos patienter.

Nu kan du hjälpa familjer som lever med hiv att få tillräckligt med mat för att bromsmedicinerna ska fungera. Genom att boka en plats på årets julbord ger du ett matpaket och julmat till en familj som verkligen behöver det. Boka plats på årets godaste julbord här!

Recent Posts