En framgång för hbt-rättigheter i Moçambique

I förra veckan trädde Moçambiques nya brottsbalk i kraft som godkändes den 11 juli i 2014 och i och med detta avkriminaliserades homo/bisexualitet.

Den gamla brottsbalken var från 1887 under portugisiskt kolonialstyre. I den fanns en paragraf om brott ”mot naturen”. Sedan självständigheten 1975 har lagen aldrig tillämpats. Den nya brottsbalken medför dock inget skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning och det finns mycket kvar att göra innan homo/bisexualitet accepteras i det moçambikiska samhället.

David är aktivist och sexualupplysare för hbt-organisationen Lambda. Han hörde talas om Lambda av en vän 2008 och där hittade han ett accepterande sammanhang.

2012 gick has farmor bort och familjen samlades. Då bestämde han sig för att berätta för sin familj om sin sexuella läggning. Han valde att berätta först för sin bror.

”Jag var otroligt nervös, vi var inte så nära. Han hade växt upp i Maputo och jag i Beira. Jag försökte säga det, men jag kunde inte. Det blev bara jag är, jag är, jag är. Tillslut tog jag fram mobilen och skickade honom ett sms. Då sa han, den som är oskyldig kastar den första stenen. Jag kände mig väldigt lättad, för jag trodde att jag skulle förlora honom och min familj. Jag blev så lycklig. Efter det har vi kommit varandra nära. Min bror hjälpte mig med att berätta för mina andra syskon.”

Som aktivist försöker David ge andra kraft och styrka. Han blev själv mobbad i skolan, kände sig ensam och förstod inte varför han var annorlunda.

”Vi är få Lambda-aktivister i Beira men vi skapar en styrka och kraft tillsammans. Genom Lambda har jag lärt mig att ingen kan diskriminera mig för den jag är. När jag lärde känna Lambda blev jag fri. ”

Läs mer om Lambda här:

facebook.com/LambdaMoz

lambdamoz.org

Recent Posts