’Banan’ med skal lösningen!

Jag har varit på resande fot ett tag, det är därför det varit lite tunt med blogginläggen. Vi har haft tre moçambikier på besök, det ingick i ett utbytesprojekt mellan Angola och Moçambique krig hiv, sexualitet och jämställdhet som vi har jobbat med. De tre besökarna är alla anställda i organisationer som på olika sätt och samhällsnivåer jobbar med just dessa frågor och samtalsämnena blev ju därefter. Den viktigaste stötefrågan under resan var huruvida stora bananer är bättre än små och huruvida det är bättre att äta bananer med eller utan skal? Bananer, kom man fram till efter många långa debatter, finns i alla former och storlekar stora, små, söta eller bittra, allt beror på tycke och smak. En liten banan kan tex vara att föredra framför en stor, allt beror på tekniken vid intagandet av bananen. Vissa bananer är korta men tjocka och det kan vara godare än långa smala bananer och vissa kan helt enkelt vara för stora för att man ska orka få i sig dem…..ja och såhär pågick det.

Angola är ett katolskt land med en konservativ sexualmoral (åtminstone i teorin, praktiken följer ju som vi alla vet sällan föreskrifterna), könsrollerna är patriarkala och sex är tabu. Men den som har uppfattningen att sex är något som det inte går att prata om misstar sig. Det är inte att prata om sex som är svårt, snarare tvärtom. Utmaningen ligger i hur, att få folk att prata om sex på ett sätt som får dem att tänka till, kanske till och med omvärdera ett och annat.

Jag pratade med en aktivist från militären (bara att man har lyckats utbilda hiv-aktivister inom militären ger en guldstjärna för den samarbetspartnern!) om hiv och det var med skräckblandad förtjusning skulle man kunna säga. Kunskapen om hiv är fortfarande generellt väldigt låg i Angola och att den här killen var enormt faktamässigt påläst var såklart positivt, men hur stod det egentligen till med den socioekonomiska analysförmågan? ’Vi som flyttar runt så mycket, berättade han, måste använda kondom vid alla sexuella kontakter.’ Det är ju toppen att han har fattat det tänkte jag. ’Om man har en fjortis här’, fortsatte han och ritade en cirkel i gruset på marken, ’och sen har man en annan fjortis här borta’, pekade han och ritade några nya cirklar, ’och så en här och en här, då måste man använda kondom med alla för att inte smittas av hiv.’ Inte så toppen. Maktanalys, por favor! Mannen var inte direkt purung och det är som sagt bra att han informerat sig o hur hiv sprids, men om det preventiva arbetet inte tar klivet från information till att faktiskt börja utmana just de strukturer som bidrar till att en hiv-epidemi drabbar ett samhälle, särskilt kvinnorna däri, så hårt så kommer man heller aldrig kunna vända den negativa trenden. Många kvinnor använder sin kropp som en bytesvara, inte bara, men ofta de unga utan inkomst. Sex blir utbytet mot en betald skoluniform, en skjuts eller saldo till telefonen. De flesta män som går in i sådana relationer ser inte själva det som ett utnyttjande, de ser det inte som betalning för sex utan mer som att de har sex och sen hjälper de kvinnan i fråga lite med hennes vardag.

Det är i detta sammanhang bananskämten blir mer än bara löjliga skämt – de blir en metod eller ett arbetsredskap för att prata om sex, sexualvanor och moral. Att prata öppet om och skoja om de här sakerna öppnar upp för att också ifrågasätta dem. Banan utan skal kanske är godare men en med kanske kan rädda liv!

/Anna

  

Recent Posts