Att rädda livet på någon är det bästa man kan göra

– Det är otroligt hur många man kan få på bättringsvägen bara genom att ge dem näringsriktig mat, säger Vitorina Francisco på Afrikagruppernas partnerorganisation Othoko.

othoko3

Vitorina

Vitorina Francisco och Olga Tiago är två av de aktivister som grundade föreningarna Yolaka och Hankoni 2002 som sen slogs ihop med Othoko 2008. Nu är de samordnare för aktivisthemsjukvårdarna. Othoko jobbar med hemsjukvård av hiv-sjuka och en gång i månaden levererar de ett matpaket till sina patienter. Matpaketet är viktigt, det är fundamentalt för att få folk att tillfriskna. Att ta medicinerna utan mat hjälper inte. Om en inte äter ordentligt och näringsriktigt klarar en inte av att ta de starka bromsmedicinerna.

– I fem år har vi haft odlingar. Vi har precis skördat majsen som vi ska mala till mjöl. Varje matpaket innehåller 5 kg mjöl. Innan vi hade matpaketen förlorade vi många patienter, berättar Vitorina.

Det har varit ett tufft år klimatmässigt för Othokos odlingar. Alla odlingar spolades bort i översvämningarna i början av året och Othoko förlorade en hel skörd av majs och bönor. Sedan översvämningarna har det inte regnat. Othoko har därför investerat i ett bevattningssystem för att säkra skörden. De har lyckats driva upp nya plantor med hjälp av bevattningssystemet som pumpar upp vatten från en närliggande flod.

Othoko1

Olga

Othoko odlar rädisor, rödbetor, morötter, rättika, lök, vitlök, sallad, kål, tomat, paprika och bönor. Just nu så har Othoko 104 patienter inskrivna i sitt program med hemsjukvård och matpaketsleverens. Tyvärr räcker inte odlingarna till alla patienter och Othoko skulle vilja utöka odlingarna, men kostnaderna för bevattning är stora. Varje år försöker de utöka odlingarna för de vet hur otroligt viktig tillgång till mat är för tillfrisknande och välmående. Förutom att odla till matpaket så lär Othokos aktivister också ut hur man odlar till de som är inskrivna i Othokos program.

– Vi försöker få familjerna till de sjuka att göra iordning en liten lott där vi ger dem praktiska tips i hur man odlar, berättar Olga.

Ov2]

Olga och Vitorina på Othokos odlingar

Både Vitorina och Olga jobbar med hemsjukvård av hiv-sjuka.

– Jag har sett så många tillfriskna. När vi hittar sjuka är de ofta väldigt dåliga. De är ofta sängliggande, kan inte tvätta sig eller skaffa mat, berättar Vitorina

Hon och de andra aktivisterna levererar matpaket till Othokos patienter en gång i månaden.

När Othoko skriver in nya patienter i deras program hjälper de patienterna till sjukhuset, de hjälper dem med hygien, tvätt, levererar matpaket och tillagar mat. Aktivisterna informerar de anhöriga om hur familjemedlemmar kan hjälpa de sjuka. Att hiv inte behöver vara farligt eller livshotande om de får i sig mat och börjar behandlingen. Men de finns de som inte har någon familj. När patienter är sängliggande gör Othoko i regel tre besök i veckan. Men aktivisterna besöker någon patient varje dag.

– Att se hur en patient kommer tillbaka till livet och kan börja gå igen, det betyder mycket för mig. Att se folk förbättras och få livet tillbaka gör mig lycklig. Att rädda livet på någon är det bästa en kan göra. Därför fortsätter jag. Jag måste fortsätta. Det handlar om solidaritet.
Jag får starka band till folk. De jag tagit hand om blir som mina barn. De tillhör min familj. Jag blir glad när de kommer och hälsar på mig och jag får nu många besök, berättar Vitorina och ler.

Nu kan du hjälpa familjer som lever med hiv att få tillräckligt med mat för att bromsmedicinerna ska fungera. Genom att boka en plats på årets julbord ger du ett matpaket och julmat till en familj som verkligen behöver det. Boka en plats på årets godaste julbord här!

Recent Posts