Till försvar för hbtq-rättigheter

lgbtiMoçambiques före detta president Joaquim Chissano skriver i ett öppet brev om hur Afrikanska länder tagit ansvar för sin egen utveckling genom att stå förenade. Men Joaquim höjer ett varningens finger mot ledare som han anser håller tillbaka istället för att vara gå i bräschen.

-Sexuella och reproduktiva rättigheter…representerar inte bara imperativ mänskliga rättigheter, utan smarta, kostnadseffektiva investeringar för att främja en rättvisare, friskare, produktiv, välmående och integrerade samhällen, och en mer hållbar värld. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, i synnerhet, är en förutsättning för att stärka kvinnor och generationer av unga människor på vem vår framtid är beroende av.

Det öppna brevet publiceras dagarna efter att Nigeria just röstat igenom en lag som förbjuder homosexualitet och där samkönade parterskap kan leda till 14 år i fängelse.

I skrivande stund pågår Africa Nations Championship i fotboll. På söndag möter Sydafrika Nigeria och rykten planerar för aktivism på läktarna.

Recommended Posts