Vilda, vackra, farliga

Det namibiska ministeriet för miljö och turism har just publicerat en rapport om den skada som flera av Namibias vilda djur ställer till med. De senaste sammanställda siffrorna är från 2009 och visar till exempel att sjutton människor då fick sätta livet till efter konfrontationer med krokodiler och elefanter. De flesta av dem, tretton stycken, dödades av krokodiler, varav nio i Kavango, den region som rapporterat flest dödsfall.

I förra veckan rapporterades i media även om två professionella jägare som på olika ställen blivit attackerade och skadade när de spårade skadskjutna leoparder. Att professionella jägare skadas av vilda djur är ganska ovanligt i Namibia.

Flodhästar, elefanter och bufflar svarade även för en betydande förstörelse av odlingar i norra Namibia, främst i Caprivi, där de förstörde hela 167 fält med odlingar av sorghum (durra), mahangu (hirs), pumpor och vattenmeloner. I Kavango förstördes 131 fält med majs och mahangu. Även när det gäller boskapsdjur är de vilda djurens närvaro påtaglig, och rapporten listar många attacker av lejon, geparder, krokodiler och leoparder.

Att upprätthålla balansen mellan Namibias fantastiska befolkningar av vilda djur och de livsnödvändiga lantbruken och boskapsfarmerna, beskrivs i rapporten inte oväntat som en komplex men mycket viktig uppgift för landet.

Recent Posts