Stygga mygga

Ledvärk, extrem utmattning, feber och en trötthet som aldrig tycks upphöra trots att du sover 20 timmer per dygn. På natten; hallucinationer och mardrömmar, avbruten sömn. Medicin så stark att hela systemet tycks slås ut för sedan byggas upp igen. Sakta. Långsamt tillfrisknande.

Så känns det att ha malaria. Jag vet eftersom jag drabbades för två veckor sedan.

Malaria är en sjukdom som påverkar människan både fysiskt och psykiskt. Nedstämdhet, noll lust, inget som inspirerar. På detta ovan nämnda symptom och brist på aptit. Sedan har man ett recept på några veckors lidande.

Malaria är den sjukdom som dödar flest människor i Angola. År 2008 hade 3,4 miljoner människor i Angola malaria varav 100 000 dog. Detta i ett land vars statistik knappt går att lita på då den övervägande delen av befolkningen bor på landsbygden och förmodligen drabbats i större utsträckning än vad siffror kan uppvisa. Globalt sett dödar malaria 3 miljoner människor om året och 500 miljoner insjuknar.

Trots detta säger ändå statistiken oss något viktigt. 2003 och 2008 rapporterades lika många fall av malaria i Angola men antalet dödsfall minskade med hälften den senare året. Detta tack vare förbättrad infrastruktur, tillgång på myggnät och ökad information kring sjukdomen. Fortfarande är dock bristen på bra vägar och utbildning det största hotet mot malarians framgångsrika korståg.

Mellan 2004 och 2007 ökade finansieringen till malariaprevention från 16 till 36 miljoner dollar, enbart i Angola. Trots att man globalt sett investerar enorma summor i att stoppa malaria har man ännu ej lyckats ta fram ett vaccin mot sjukdomen. Problematiken ligger i att parasiten är mångfacetterad och extremt resistent.

I Angola säger man att man har malaria om det är riktigt illa, dvs om man blir inlagd på sjukhus. Den varianten jag hade kallas för ”paludismo” och kan kureras sängliggandes hemma. Paludismo är så vanligt här att man rycker på axlarna åt det, ungefär som en kraftig förkylning; alla får det lite nu och då. ”Nu är du nästan helt angolansk” säger folk som får höra att jag var sjuk. Likt en initiationsrit är jag nu invigd i det som tillhör gemene mans vardag.

En gång får dock räcka. Nu är det MyggA till förbannelse som gäller.

/Erika

Recommended Posts