Ologikens logik och makten över kvinnans kropp

”Utredningen syftar till att förhindra babydumpning. Polisen vill vara proaktiv för att förhindra eller minska såna här händelser.”

Uttalandet kommer från Namibias polischef för enheten mot kvinnovåld och skulle ha varit i sin ordning om det inte vore för att det följde arresteringar på fyra kvinnor som sålt abortpiller. Det är försäljning av abortpiller som ska bekämpas, inte faktorer som gör att kvinnor begår brott när de försöker bestämma över sin egen reproduktion.

Abortion small

I Namibia är abort olagligt. Landet har stora problem med så kallade bakgårdsaborter och babydumping. Det senare betyder precis vad det låter som. Spädbarn blir födda, oftast i skymundan för läkarvården, och strax därefter blir de lämnade på avlägsna platser för att aldrig ha funnits. Den namibiska definitionen skiljer sig dock från den internationella. Här räknas foster in i statistiken tillsammans med spädbarn, vilka tillsammans uppgår till ungefär 500 upptäckta fall om året.

Osäkra aborter ökar i samhällen där abort är olagligt eller socialt icke-accepterat. Det är idag ett välkänt faktum. Att arrestera, döma och fängsla dem som oavsett anledning säljer medicinska abortpiller är inte att skydda kvinnor som inte anser sig kunna behålla sitt barn. Det är att öka användningen av ännu osäkrare aborter, som att dricka gift eller penetrera livmodern med vassa föremål. Det slutar alltför ofta med att både mor och ofött barn dör.

Johanna berättar om sina erfarenheter om sin osäkra abort.

“Jag var 15 år när jag blev gravid med en man från Sydafrika som besökte min hemort och som jag inledde ett förhållande med. Jag har alltid haft stora problem med min familj och hoppade av skolan i sjätte klass. När jag var 12 blev jag våldtagen och min familj sa att det var mitt fel. Så när jag blev gravid vågade jag inte gå till sjuksköterskan och be om dagenefter piller. När jag var tre månader in i graviditeten kokade jag tidningspapper. Jag blandade vattnet som löst upp bläcket med alkohol och drack två koppar av det. När min mamma såg att jag mådde dåligt tog hon min till en doktor. Han var en man så jag vågade inte säga något till honom heller. Jag blev hemskickad med huvudvärkstabletter.

Läs inlägget Jag var rädd att det skulle gå att läsa i mitt ansikte för att höra hela Johannas berättelse.

Afrikagrupperna och våra partners stödjer kvinnors rätt till sin kropp. I Namibia arbetar NAPPA och Legal Assistance Centre specifikt med frågan. Vill du vara en del i kampen för kvinnors rätt får du gärna stödja oss.

Agnes Nygren

Afrikagrupperna, Johannesburg

The main aim of the investigation is to prevent baby dumping. Police want to be proactive in the issue in order to prevent or reduce this vice – See more at: http://www.namibian.com.na/indexx.php?id=31012&page_type=story_detail&category_id=1#sthash.tCYJL5EO.dpuf

The main aim of the investigation is to prevent baby dumping. Police want to be proactive in the issue in order to prevent or reduce this vice – See more at: http://www.namibian.com.na/indexx.php?id=31012&page_type=story_detail&category_id=1#sthash.tCYJL5EO.dpuf
Recommended Posts